Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilni telefon može biti i rizik za dete

Koliko god da je vaše dete oduševljeno svojim prvim mobilnim telefonom, nemojte propustiti da mu skrenete pažnju i na rizike kojima će zbog njega biti izloženo.

  Izvor: Foto: Clipart

Mnogi roditelji se odlučuju da nabave mobilni telefon za dete u sve ranijem uzrastu. To je i razumljivo, imajući na umu sve one koristi koje ovaj uređaj donosi – veću bezbednost za mališane i mogućnost da roditelji češće kontaktiraju s detetom tokom dana. Međutim, deca moraju i da dobiju odgovarajuća uputstva kako bi samo korišćenje aparata bilo što manje rizično za njih.

Zdravstveni rizici

Do sada nije potvrđeno da mobilni telefoni predstavljaju zdravstveni rizik, ali neki naučnici preporučuju da se deci ograniči njihova upotreba. Sve dosadašnje studije su isključile vezu između zračenja koje emituje mobilni telefon i oboljenja zbog kojih skeptici obično brinu, kao što je, recimo, tumor na mozgu. Međutim, kako podseća britanski Nacionalni komitet za zaštitu od radiološkog zračenja, mobilni telefon je suviše nova naprava da bi se mogli naučno obraditi zdravstveni efekti njegovog dugoročnog korišćenja. Takođe, kod mnogih medicinskih pojava je utvrđeno da se ne može povući paralela između različitih rasnih, nacionalnih, starosnih i mnogih drugih grupa. Zbog toga, ono što važi za starije ne važi nužno i za decu, a kako se oni inače smatraju osetljivijom populacijom, to je uputnije da im se ograniči upotreba nedovoljno istraženih aparata. Ako već treba da koristi ovaj telefon, to ne znači da detetu valja dozvoliti da dugo ćaska preko mobilnog – najbolje je da samo pošalje poruku, kažu britanski naučnici. Tako je zračenje najkraće. A što se tiče dugotrajnog kuckanja poruka, još nema istraživanja da li može da dovede do neke povrede palčeva.

Krađa i gubitak telefona

Software:GIMP 2.6.10 Created: 2010:09:14 10:36:26
Prilično mali, a prilično skup i vrlo „zgodan“ da se izgubi ili razbije... mobilnom telefonu uvek prete ovakve opasnosti, čime nije ugrožen samo vaš budžet. Ukoliko dete ima i neke lične kontakt informacije sačuvane u telefonu, rizik može biti i i veći. Zato naučite dete da vodi računa o njemu, da ga uvek ostavlja na isto, bezbedno mesto i kupite mu odgovarajuću futrolu tako da aparat bude pristupačan a ipak zaštićen. Takođe, vaspitajte dete da ne privlači pažnju okoline telefonom, da ne paradira njime (najbolje je da ne kupujete nikakve nove, atraktivne modele) i zabranite mu da ga pozajmljuje nepoznatim osobama.

Predatori

Preko mobilnog telefona s detetom mogu da stupe u kontakt svi, pa čak i nepoznate osobe, tako da vi to nikad ne saznate. Kao i kod korišćenja imejla ili četa sa kućnog računara, tako i pri upotrebi mobilnog, dete ne sme nikad da daje bilo kakve lične informacije osobama koje ne poznaje. To se odnosi i na broj kućnog telefona, adresu, puno ime i prezime, ime škole. Naučite dete da i u virtuelnom prostoru postoje siledžije i da oni mogu da šalju preteće poruke ili da upućuju preteće pozive. Ohrabrite i sina i kćerku da sa vama podele svaki takav doživljaj. Danas većina telefona ima i mogućnost da se njima naprave fotografije ili kratki video snimci koji se zatim šalju na druge mobilne telefone ili objavljuju preko interneta. Posavetujte dete da vam kaže ako mu se ikad dogodi da ga neko fotografiše, a naročito ukoliko se pri tome oseti neprijatno iz bilo kog razloga.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica