Da li treba da budite dete noću ako ima temperaturu? Evo šta je najvažnije za brz oporavak

Možda se pitate da li je spavanje sa temperaturom opasno za decu? Da li treba da budite mališana povremeno da biste proverili koliko je vruće i kada treba da dobije lek? Evo kako da rešite ove nedoumice.

Shutterstock

Ako ste roditelj bebe, malog deteta ovo može biti poznat scenario: gadna prehlada ili grip doveli su do toga da mališan celog dana gori od temperature. Lekar vas je uverio da će uz lekova za smanjenje temperature, ona spasti. Ali sada kada pada noć, vreme je za spavanje, prirodno je da imate mnogo više zebnji.  Saznajte više o tome kako da kontrolišete temperaturu deteta preko noći i kada je vreme da potražite dodatnu medicinsku pomoć.

Da li je to zapravo bolest?

Važno je zapamtiti da visoka temperatura nije bolest sama po sebi, već simptom. Kod beba i male dece, često prati uobičajene virusne i bakterijske bolesti kao što su grip, prehlada, angina, infekcije uha, bronhiolitis i infekcije urinarnog trakta.

Kako pomoći detetu da se nosi sa temperaturom noću

Od pomoći ili ne, visoka temperatura može da učini da se dete oseća apsolutno grozno. Kada je to slučaj, postoji dobar razlog da učinite sve što možete da to ublažite.

Groznica niža od 38 stepeni C generalno ne izaziva nelagodnost kod dece i ne zahteva lekove. Ako je temperatura vašeg deteta viša od 38 stepeni C ili je veoma neprijatna, možete razmisliti o korišćenju sredstava za smanjenje temperature da biste je regulisali.

Pored praćenja temperature i ponašanja vašeg deteta, stručnjaci preporučuju da preduzmete sledeće korake kako biste kontrolisali bolest.

Neka vaše dete bude hidrirano dok je budno

Temperatura može dovesti do toga da dete brzo gubi tečnost i dehidrira. To može da izazove komplikacije i pogoršanje simptoma. Da biste to izbegli, uverite se da vaše dete često pije tokom dana i pre spavanja.

Voda je najbolja opcija za malu decu, ali možete razmisliti i o ponudi soka, biljnog čaja, supe. Ako dojite, dojite dete češće. Majčino mleko takođe obezbeđuje antitela koja pomažu bebi da se izbori sa infekcijom, dok kontakt koža na kožu može pomoći bebi da se uteši.

Nemojte davati vodu bebama mlađim od 6 meseci. Bebe koje su započele čvrstu hranu mogu piti male gutljaje vode, ali ako ste zabrinuti zbog dehidracije, konsultujte se sa zdravstvenim radnicima pre nego što ponudite vodu za rehidraciju.

Koristite lekove za smanjenje temperature kada je potrebno

Ako temperatura ili drugi simptomi izazivaju nelagodu, acetaminofen lekovi za temperaturu ili ibuprofen obično će upaliti. Lekovi za smanjenje temperature bez recepta mogu biti posebno korisni pre spavanja ako vaše dete ima poteškoća da zaspi zbog bolesti.

Uvek obavezno proverite informacije o doziranju na etiketi i kontaktirajte zdravstvenog radnika pre nego što date lek. Iako se acetaminofen može koristiti kod dece od 2 meseca, ibuprofen treba koristiti samo kod dece od 6 meseci i više. Ako je vaše dete mlađe od 3 meseca ili niste sigurni u tačnu dozu, razgovarajte sa farmaceutom, pedijatrom pre nego što date bilo koji lek.

Obucite dete udobno

Važno je da svoje dete lagano oblačite noću kada ima temperaturu. Iako vaš prvi instinkt može biti da utopljavate dete kada je bolesno, to može samo da poveća nelagodnost. Izaberite lagane, prozračne tkanine poput pamuka i neka u sobi uvek bude provetreno i ne preterano toplo.

Da li treba da probudite dete ako ima temperaturu?

Razumljivo je biti zabrinut kada vaše dete ima temperaturu, ali ako može da zaspi, nemojte ga buditi samo da biste izmerili temperaturu ili mu dali lek. Osim kada simptomi nisu tako ozbiljni da zahtevaju posetu hitne pomoć, dobar san je najvažniji..

Da li je spavanje sa temperaturom opasno?

Generalno, spavanje sa temperaturom nije opasno za decu. Groznice koje prate infekciju su normalan deo imunološkog odgovora tela. Služe kao odbrambeni mehanizam stimulišući proizvodnju belih krvnih zrnaca (kao što su limfociti T-ćelija) koji aktivno ciljaju, kontrolišu i neutrališu infekciju. Dakle, ako vaše dete može da spava sa temperaturom, samo napred i pustite ga da odspava.

Postoji nekoliko izuzetaka od ovog pravila. Na primer, ako vaše dete nemirno spava, možda će se bolje odmoriti nakon noćne doze acetaminofena ili ibuprofena. Slično tome, ako vaše dete diše brže nego normalno ili nepravilno, proverite temperaturu da biste odlučili da li su potrebne dodatne mere.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids