Zašto dete neprestano slinavi i kašlje? Pedijatar daje odgovor i upozorava na znake komplikacija

Pedijatar otkriva zašto ponekad imate utisak da dete neprestano slinavi ili kašlje, ali i upozorava na znake komplikacija nakon akutnih respiratornih infekcija.

Shutterstock

Ako vam se čini da vaše dete neprestano "slinavi" i kašlje, ne umišljate. Deca predškolskog uzrasta mogu da imaju akutne respiratorne infekcije i do 12 puta godišnje, a školska deca oko osam puta godišnje, rekla je pedijatar dr Alena Sergeeva.

"Zato ponekad roditelji imaju utisak da simptomi poput kašlja ili curenja iz nosa nikad ne prestaju. Zapravo, stvar je u tome da se akutne respiratorne infekcije samo nadovezuju jedna za drugom. Gotovo sva deca se često razbolevaju kada krenu u vrtić, retko ko to izbegne, i to može da bude veoma iscrpljujuće za roditelje", rekla je doktorka za kp.ru.

Ona je istakla i da kontakt sa virusima ima važnu ulogu u zdravlju deteta, jer vremenom "trenira" njegov imunitet, čineći ga otpornijim, tako da se ono postepeno sve manje razboleva.

U najvećem broju slučajeva, respiratorne infekcije ne naprave deci neke ozbiljnije probleme, ali dr Sergeeva upozorava da roditelji treba da budu obazrivi u vezi sa nekim komplikacijama akutnim respiratornih infekcija.

Na primer, istakla je da može da bude opasno ako dete ima više od dve upale pluća, dva sinusitisa ili četiri epizode akutne upale srednjeg uha godišnje. Pored toga, treba obratiti pažnju da li dete ima neke promene u ustima (poput belog premaza koji se javlja kod gljivičnih infekcija), da li postoje neke rane koje dugo ne zarastaju, zaostajanje u rastu ili razvoju. U tim slučajevima, ističe dr Sergeeva, najbolje je da se obratite pedijatru.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10