Deca stomatologa se pridržavaju ovih 8 pravila: Nemaju karijes, a jedna pesmica je zakon

Saznajte kako sami stomatolozi brinu o zubima svoje dece i koje cake provereno rade u stvaranju zdravih navika mališana od prvih dana.

Shutterstock

Najbolje savete o zdravlju zuba mališana od prvih dana, dobijamo od samih stomatologa ali evo kako ih oni primenjuju i na svoju decu.

Natali Karman, iz Kambrije, klinički glavni stomatolog, majka Hamiša, od pet godina, i Euan od dve, kaže:

“Pre nego što su dobili zube, čistila sam desni svoje dece i jezik, gde se inače i stvara većina bakterija. I dalje pazim da se jezik opere. Pevam dvominutnu pesmicu o pranju zuba kako bi oni prali zubiće u pravom vremenskom periodu.“

Milli Rid, iz Volsenda, stomatološki tehničar i majka Rozi, od dve godine, kaže:

“Mnoga deca odbijaju paste za zube za odrasle jer one za decu često imaju voćni ukus. Korišćenje paste za zube od mente čim počnete da perete zube detetu pomaže da kasnije pređete na pastu za zube za odrasle.”

Fiona Rajan, iz Londona, konsultant ortodont, mama Markusa (2), i Lare (1), kaže:

Pranje zuba nakon određene hrane može da napravi više štete nego koristi. Kiselina iz voćnog soka ostaje na zubima i rastvara gleđ – četkanje odmah nakon toga istroši gleđ.”

Kler Stivens, iz Njukasla, pedijatrijski stomatolog, mama Ave (2) i Arčija od tri meseca, kaže:

“Nakon jela, zubi su napadnuti šećerom u hrani koji ste jeli do dva sata pre. Zato ne dozvoljavam grickalice, inače bi zubi bili na udaru. Moja ćerka ima četiri obroka dnevno. Posle svakog, dajem joj kocku sira da neutrališe kiselinu.”

​Dipika Deviram, iz Oldhama, lokalni zubar, mama Rohana, od 16 meseci, kaže:

“Rohanu sam dala četkicu za zube sa četiri meseca. Nije imao zube, ali je voleo da je žvaće. Pošto me je gledao kako perem zube, hteo je i on da pokuša. To ga je naviklo na osećaj i pere ih sad dvaput dnevno.'

Mari Maklauglin Skene, iz Glazgova, specijalista za pedijatrijsku stomatologiju, majka Hejli Lore od 14 meseci, kaže:

“Dvopek pomaže kod nicanja zuba, ali mnogi sadrže mnogo šećera – čak i oni sa smanjenim sadržajem šećera. Dakle, deca trljaju tek izrasle zube nečim što će ih kvariti. Umesto toga koristim parče suvog tosta.”

Marija Nazir, iz Mančestera, konsultant ortodont, majka Aiše od dve godine, kaže:

“Davanje pića u flašici, čak i mleka, omogućava da se tečnost nakuplja oko zuba, čineći ih duže prekrivenim hranom. Tako da sam svoju ćerku odviknula da pije tako, kada je imala godinu dana. Takođe sam joj dala masku i rukavice da se igra sa njima kako bi joj stomatološko okruženje bilo manje strano.'

Rejčel Dinvudi, iz Londona, konsultant ortodont, majka Alis, od dve godine, i Šarlot, od 10 nedelja, kaže:

“Sušeno voće je puno šećera, koje se lepi za pukotine oko zuba i izaziva karijes. Sveže voće je mnogo bolje.”

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids