Zašto je dete promuklo? U 3 slučaja je to razlog za brigu, a evo i koja su prirodna rešenja

Promuklost kod dece najčešće nije znak za uzbunu, ali u ova tri slučaja treba da odvedete mališana kod lekara. Pročitajte i šta pomaže da se ublaži promuklost.

Shutterstock

Kada dete počne da govori tako da mu se u glasu čuje zujanje, "krčanje", kažemo da je promuklo. Ponekad promuklost može da bude toliko izražena da se dete jedva čuje kada govori, skoro kao da šapuće, što roditelje pomalo zabrine.

Promuklost se javlja kada su glasne žice veoma napete, pa na primer, glas može na ovaj način da "pukne" kada dete viče najjače što može ili duže vremena provede u nekoj igri koja je mnogo glasna, tj. mališan dugo viče.

U najvećem broju slučajeva, glas se sam od sebe vraća u normalu za nekoliko dana, ali ako potraje duže, najbolje je da potražite savet pedijatra.

Uzroci promuklosti

Razlozi za promuklost mogu da budu različiti, a evo koji su najčešći:

  • Viralne infekcije poput prehlada, gripa, laringitisa. Zapaljenja izazvana virusima mogu da iritiraju glasne žice, dovodeći do promuklosti.
  • Preterano "opterećenje" glasnih žica – na primer, kada dete dugo viče ili peva.
  • Alergije – bilo da su u pitanju sezonske alergije ili neki "kućni" alergeni, mogu da izazovu zapaljenje disajnih puteva.
    Gastroezofagealni refluks – u ovom slučaju refluks kiseline može da iritira grlo i glasne žice, pa da izazove hroničnu promuklost.

Kada je promuklost razlog za brigu

Uglavom je promuklost privremen i bezazlen simptom, ali u nekim situacijama je bolje da dete odvedete kod lekara:

  1. ako je dete promuklo duže od dve nedelje ili je promuklost praćena nekim simptomima, poput poteškoća u disanju, groznicom, upornim kašljem, jakim bolom u grlu
  2. ako postoji otok na vratu ili dete ima poteškoće u gutanju
  3. ako se promuklost javi kod bebe mlađe od tri meseca

Promukao glas bez drugih simptoma

Ako je dete promuklo, a nema nikakvih drugih simptoma, najverovatnije je u pitanju samo "preopterećnost" glasnih žica, usled vikanja, vrištanja, glasnog pričanja ili pevanja. Kada je glas promukao, a nema drugih simptoma, trebalo bi a se ovaj "problem" reši odmaranjem glasnih žica i hidratacijom. Ako potraje duže od dve nedelje, porazgovarajte sa pedijatrom, piše nostrofiglio.it.

Šta pomaže kad je dete promouklo

Prva stvar je da mališan odmara glasne žice, tj. da govori manje i tiše, a dobro je i da često pije vodu, kako bi glasne žice bile hidrirane i smanjilo se zapaljenje. Najbolji su topli napici, poput čaja od kamilice sa malo meda (ako je dete starije od godinu dana) ili voda koja je sobne temperature.

Mogu da pomognu i ovlaživači vazduha, posebno zimi, kada grejanje isušuje vazduh.

U nekim slučajevima pedijatar može da preporuči i ovlažavanje disajnih puteva sprejovima na bazi slanog rastvora, a kada su u pitanju infekcije poput laringitisa i slično, lekar može da prepiše sprejove za grlo sa određenim lekovima.

Prirodna rešenja za promuklost

Med i limun – napitak od tople vode u koju se dodaju med i limun kod dece starije od godinu dana može da umiri grlo i ublaži iritaciju.

Kamilica – čaj od kamilice će takođe prijati upaljenim glasnim žicama.

Toplo mleko sa medom – ovaj napitak će umiriti grlo i prijaće glasnim žicama, a najbolje je da ga dete popije pred spavanje (opet, i ovaj napitak nije preporučljiv za mlađe od jedne godine).

Ispiranje grla toplom vodom i solju – preporučuje se samo kod dece koja su dovoljno stara da umeju da grguću tečnošću u grlu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10