Kako da procenite koliko nešto boli dete? Čak i bebe imaju način da vam pokažu

Bol je različit za svakoga. Postoje efikasni načini da procenite koliko boli dete u bilo kom uzrastu, da biste znali koliko je loše.

Shutterstock

Procena koliko nešto boli dete zavisi od vrste bola koje vaše dete ima, kao i od njegovog tela, starosti, faze razvoja, životnih iskustava i uzroka patnje.

Bebe i mala deca

Bebe i mala deca nemaju reči da vam kažu šta ih boli. Ali oni će vam pokazati šta ih muči tako što će praviti grimase, udarati nogama, biti mrzovoljni, plakati ili imaju napete mišiće.

Da bi se procenio bol kod beba i male dece, vaš zdravstveni radnik će da koristi ponašanje deteta da ga izmeri. Ako dete govori i razume nekoliko reči, možete da koristite reči koje razume i postavljati jednostavna pitanja poput „Da li te boli ovde?”

Deca školskog uzrasta

Pored toga što pitate dete školskog uzrasta o tome gde ga i šta boli, vi i lekar možete da koristite sistem u vidu kartica sa licima. Ovaj alat prikazuje 6 različitih lica za koje vaše dete može da bira. Lica se kreću od srećnog lica (bez bola) do veoma uznemirenog lica (najgori bol ikada). Lice koje vaše dete odabere pomaže vam da razumete koliko ga boli.

Starija deca i tinejdžeri

Starija deca i tinejdžeri mogu vam dosta reći o svom bolu. Zamolite dete da oceni svoj bol od 0 do 10, pri čemu je 0 bez bola, a 10 najgori bol koji može da zamisli.

Takođe možete da koristite skalu bola, da vam pomogne da odlučite šta da radite:

  • Crveno: „Boli me baš jako i odmah mi je potrebna pomoć.“
  • Žuto: „Možda će mi uskoro trebati pomoć,- pitaj me ponovo kasnije.
  • Zeleno: „Ne treba mi pomoć.

Neverbalna deca

Deca koja su neverbalna (ne govore) ili imaju kognitivne probleme (sa učenjem) možda će morati da vam kažu o svom bolu na svoj način. Vi najbolje poznajete svoje dete i najbolja ste osoba za merenje bola mališana. Potražite bilo kakve promene u zvucima ili izrazima lica koje dete pravi, stvarima koje radi i svemu što izgleda drugačije u ponašanju.

Procena hroničnog bola

Potrebno vam je više alata za procenu hroničnog (dugotrajnog) bola. Važno je da pratite simptome deteta i primetite kako se oseća tokom vremena. Ovo će pomoći zdravstvenim radnicima da znaju šta utiče na bol, koliki bol ima dete i ponuditi načine za upravljanje njime.

Razgovarajte sa lekarom o tome kako hronični bol utiče ili menja stanje vašeg deteta kada su u pitanju:

  • dnevne aktivnosti
  • ocene ili ponašanje u školi
  • raspoloženje i mentalno zdravlje
  • apetit
  • spavanje
  • odnosi sa porodicom i prijateljima

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson