Kako ishrana utiče na decu sa poremećajima pažnje? Dr Perišić objasnio koje namirnice treba izbegavati

Ishrana može da utiče na decu sa poremećajima pažnje jer ako postoji manjak dobrih bakterija u crevima, stvara se pogodna sredina za razvoj toksina u njima, koji putem krvi stižu do mozga, izazivajući brojne simptome.

Shutterstock, Printscreen TV PRVA

Koliko ishrana može da utiče na decu sa poremećajima pažnje je pitanje o kome se govorilo na TV Prva u emisiji "Jutru", i svoje mišljenje su izneli Prof. dr Vojislav Perišić i mame dva dečaka sa smetnjama u razvoju, Jelena Šebez Inić i Tijana Rakočević.

“Radi se o specifičnim vrstama ugljenih hidrata, neskrobnih materija, koje ako se ne vare kako treba, trpe fermentaciju u crevima - oslobađanje toksičnih metabolita. Ako su creva, kod dece godinu dana - dve godine, hiperpropusna za te metabolite, evo ga problem. Dakle, to je suština problema. Suština problema su toksični metaboliti fermentacije neskrobnih ugljenih hidrata, koji se zovu fodmep (engl. FODMAP), kaže doktor i navodi namirnice koje mogu smetati deci.

“Kruška, breskva, kajsija, šljiva, luk je opasan, luk veoma smeta. Brokoli, karfiol, ono što je značajno kupus, kupus je izuzetno opasan - ističe doktor.”

Roditelji obično primete da se nešto dešava, oko 18. meseca dece, a na ove reči dr Perišića, nadovezala se i majka Tijana Rakočević.

“Majke dece sa razvojnim poteškoćama, tada primete da njihove dete ne napreduje kao vršnjaci i tada je važno reagovati. Danas postoje različite dijete koje možete primeniti i tako ćete pokušati na svaki mogući način da ubrzate taj razvoj.”

Jelena Šebez Inić, je dodala, da redovnim pregledima stručnjaka, svakako treba dodati i pažnju na ishranu deteta, jer to može da pomogne ali dete ne može samo od sebe da progovori ako nije uključeno i u defektološke tretmane. Isto tako, nekada dete ide godinama na defektološke tretmane i nema rezultata, pa treba promeniti nešto na nivou organa, ispitati da možda nije došlo do neke blokade.

Tijana Rakočević je naglasila, da ima hrane koja prija ali i one koju treba izbegavati iz njenog iskustva, “Šećer je ono što svi treba da izbegavaju, kada je u pitanju industrijski šećer, postoji toliko načina da se unese glukoza koja je neophodna za razvoj mozga kao što je voće.

Deca reaguju na hranu koju jedu, postoji hrana od koje imaju bolju koncentraciju, od koje su mirniji ali i ona koja ih uznemiri. Sve je stvar velike pažnje, praćenja deteta, kako reaguje na koju vrstu namirnica, što je vrlo individualno.”

TV Prva/Yumama/J.D.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Rani znakovi autizma  Tiktok/happy_ville