ŠTA KAD NAPIPATE ČVORIĆE NA VRATU DETETA? Uvećane limfne žlezde često ukazuju na ovo

Roditelji su često uplaše kada primete uvećane limfne čvorove na telu deteta. Da li ovi mali otoci ukazuju na ozbiljan zdravstveni problem i šta bi trebalo preduzeti?

Shutterstock

Limfni čvorovi su prva linija odbrane od bolesti tj infekcija kod dece. S obzirom da su raspoređeni po čitavom telu, oni sakupljaju raspadne produkte iz organizma, odnosno, prečišćavaju limfu.

Šta uzrokuje uvećanje limfnih čvorića i kada je potrebno posetiti lekara?

Mnoga deca imaju tzv. limfatičnu konstituciju, te su žlezdice, najčešće na vratu, prisutne od rođenja i ne treba im pridavati veći značaj. Bezazlene infekcije, najčešće virusnog porekla, mogu uzrokovati povećanja limfnih žlezda vrata - može sve proći bez temperature, te se i one spontano, nakon nekoliko dana povlače. Potpuno su bezbolne i lako prolaze.

Bakterijske infekcije praćene temperaturom i upalom krajnika mogu dati uvećanje podviličnih žlezda. Najčešći uzrok su streptokokne infekcije grla, mada i druge bakterije mogu biti uzrok. Tada je svakako potrebno da se urade brisevi i daje se odgovarajuća antibiotska terapija, nakon čega se žlezde povlače.

 U poslednje vreme, česta infekcija kod dece je infektivna mononukleoza koju izaziva Epštajn-Barov virus. Ona izaziva uvećanje većeg broja limfnih žlezda, pre svega na vratu, a nekad i u preponama i pazušnim jamama. Klinička slika kod mlađe dece je lakša, potrebno je mirovanje, a u slučaju komplikacija na jetri i slezini treba da se urade i laboratorijske nalaze (provera transaminaza).

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta  TikTok/cari.izaguirre