STOMAČNI VIRUS ILI UPALA SLEPOG CREVA KOD DECE: Simptomi mogu da budu isti, međutim ako ovo primetite odmah reagujte

Što su deca mlađa to je teže da vam opišu određene simptome, evo kako je najsigurnije da razlikujete stomačni virus od upale slepog creva.

Shutterstock

Roditelji često mogu da pogreše u proceni da li dete boli stomak zbog stomačnog virusa ili je upitanju mnogo ozbiljnije stanje kao što je upala slepog creva koja zahteva hitnu medicinsku intervenciju.Iako i jedno i drugo može da bude propraćeno skoro istim simptomima, postoji način kako da razlikujete ove dve bolesti kako bi znali da li je dete potrebno odmah odvesti kod lekara.

Kada je u pitanju stomačni virus njegovi glavni simptomi su povraćanje i dijareja sa blažim bolom u stomaku i u najvećem broju slučajeva prolazi za par dana, bez ikakvih komplikacija. Međutim, ukoliko se dete žali na mnogo intezivniji bol, skoro do neizdržljivosti koji je kocentrisan u području oko pupka i jako je bolan na dodir, onda je to više nego jasan znak da je u pitanju upala slepog creva.

Dete koje ima upalu slepog creva:

  • oseća bol oko pupka koji se spušta na dole više ka desnoj strani
  • ima groznicu
  • odbija da jede
  • bol postaje toliko jaka da dete odbija da hoda i pomera na bilo koji način.
Shutterstock  Dete sa bolom u stomaku

Pošto je teško jasno ustanoviti simptome, jer neka deca takođe tokom upale slepog creva mogu da imaju dijareju, povišenu temperaturu i povraćanje, najbolji pokazatelj vam je jačina bola koji umesto da prolazi on postaje sve jači. Ukoliko nakon što povrati, dete oseti olakšanje ipak je u pitanju stomačni problem. Ali ako i nakon povraćanja detetu ne bude bolje,ako za nekoliko sati, do dan-dva, klone – prvo je razdražljivo, pa malaksalo, neće da jede i pije, a stomak postaje sve tvrđi onda ne treba više čekati već dete odmah treba odvesti kod lekara.

Kako se dijagnostikuje i leči upala slepog creva

Lekar obavlja sve potrebne analize krvi, a u nekim slučajevima i pregled mokraće, jer simptomi od strane bubrega i mokraćnih kanala mogu zavarati da je reč o upali slepog creva. Takođe, pregledom trbuha, lekar utvrđuje da li je reč o ovom stanju, i ukoliko jeste, lečenje je hirurško, odnosno u pitanju je uklanjanje slepog creva.

Iako operacija može zvučati ozbiljno roditelju, a pogotovo uplašenom detetu, ova intervencija nije rizična, prilično je jednostavna i dete nakon najviše par dana može biti spremno za odlazak kući. A istovremeno je ova operacija neophodna, kako bi se sprečilo pucanje slepog creva, što može imati fatalan ishod. Pored ovih metoda pregleda, ponekad se primenjuje i ultrazvučni pregled stomaka, kada simptomi ne daju jasnu sliku upale slepog creva.

(Yumama)