CRVENILO, SVRAB I PLIHOVI PO KOŽI: Dermatolog savetuje kako da prepoznate URTIKARIJU kod dece, ali i šta preduzeti

Saveti dermatologa za decu sa urtikarijom.

Shutterstock

Urtikarija ili koprivnjača je kožna bolest obeležena pojavom ružičastih do crvenkastih uzdignutih promena koje nazivamo urtike. Ona jako svrbe ali brzo nestaju. Pojavljuju se po celoj koži u različitom broju, a ponekad mogu biti i lokalizovane, tačnije smeštene na određenom području. Uz nju se može javiti i otok.

Kako prepoznati urtikariju kod dece?

Kod dece urtikarija može biti praćena otokom kapaka ili usana. Javlja se u različitom broju i veličini, te varira od zrna graška do znatno većih koji se nazivaju još i gigantske urtikarije. Praćene su jakim svrabom.

"Svrab je obično prvi znak urtikarije, a ubrzo se pojavljuju urtike - glatka, blago izdignuta područja koja su crvenija ili bleđa od okolne kože i obično ostaju mala, manja od 1 cm", objašnjava dermatolog, profesor Kaštelan.

Shutterstock  Urtikarija kod dece

Koji je uzrok urtikarije?

"Različite stvari i alergeni mogu uzrokovati urtikariju. To mogu biti hrana, lekovi, biljni toksini, ujedi insekata i drugo. Urtikarija može nastati delovanjem imunološkog i neimunološkog mehanizma i pri tom se iz ćelije oslobađaju medijatori poput histamina koji povećavaju propustljivost malih krvnih sudova, i uzrokuju nakupljanje tečnosti u koži", pojašnjava dermatolog.

Urtikarija često nastaje i nakon unosa hrane ili leka, nakon injekcije ili vakcine, a ređe kontaktom i inhalacionim alergenima. Najčeđći uzročnici urtikarije iz hrane su: jaja, riba, jagode, začini, konzervansi. Različiti fizikalni agensi poput toplote, hladnoće, pritiska i napora takođe mogu uzrokovati urtikariju. Ubod ose, pčele, ugriz mrava i drugih insekata kod pojedinaca takođe može biti izazivač urtikarije.

Urtikarija kod beba

Može se javiti i u najranijem dobu, tačnije kod beba. Najčešći uzrok su alergeni iz hrane. Ružičaste do crvene urteike mogu se pojaviti bilo gde na koži, jako svrbe i tokom dana menjaju mesto na kom se pojavljuju.

Shutterstock  Urtikarija kod dece

Lečenje urtikarije

Profesor Kaštelan naglašava da u lečenju urtikarije najpre treba ukloniti alergen, tačnije hranu ili lek koja ju je izazvala, a potom se primenjuju antihistaminici.

U težim oblicima, kad je urtikarija proširena ili je istovremeno praćena otokom usana i kapaka, koristi se injekcija antihistaminika i kortikosteroida koje se primenjuju intramuskularno ili intravenski.

Naravno, ništa ne uključujete sami već se obratite lekaru koji će pregledati dete i prepisati terapiju.

(Yumama)