Potpuno je prirodno da roditelji brinu i da i pri najmanjem kašlju bebe pomisle na najgore, ali kako da znate kada zaista treba da idete kod lekara, a kada da ih lečite kod kuće?

Brojne su platforme i forumi sa ovom konstatacijom, da roditelji često vode decu kod lekara. 

Jedna mama se pita: „Da li previše često vodim decu doktoru? Osećam se kao da živim u ordinaciji. Najmanje jednom mesečno je dete bolesno.. Prošle nedelje ćerka je piškila u pantalone i govorila da je boli kada piškiti. Naravno da smo otišli kod doktora, ispotavilo se da ima urniranu infekciju”, kaže jedna mama, a prenosi portal everymum.ie.

„Ove nedelje, oba deteta imaju temperaturu, povraćaju, imaju dijareju... U nedelju su ih odveli u kliniku, sve što su uradili je bris na kovid i davali lekove protiv mučnin”, žali se druga mama.

„Juče sam se probudila, beba je imala temperaturu, ali starija ćerka nije. Ali imaju obe dijareju. Zakazala sam im pregled, iako sada nemaju temperature, a moj muž misli da prečesto vodim decu kod lekara. Ne znam šta drugo da radim”, kaže zabrinuta majka.

Postoje stavovi roditelja kojima je najvažniji paramtar za odlazak kod lekara praćenje temperature: „Osim ako temperatura nije uporna, verovatno ne možete ništa da uradite, a prekomerna upotreba medicinskih resursa i lekova nikome ne pomaže. Kada je reč o virusima, morate se strpeti, to mora da “istera” organizam sam iz sebe”.

Sve su ovo stavovi i iskustva koji se neretko čuju, jer su roditelji zabrinuti kada je reč o zdravlju mališana, a kako većina roditelja nema medicinsko obrazovanje, logično je da se prva pomoć uvek traži od lekara, međutim kada je to opravdano a kada nije!? Iako su ovo različiti stavovi i iskustva roditelja po pitanju čestih poseta lekarima, gde je zapravo istina i šta kažu stručnjaci.

Kada govorimo o povišenoj telesnoj temperaturi prva pomisao jeste da je u pitanju prisustvo neke infekcije – virusne, bakterijske, koje u najvećem broju slučajeva do nje i dovode. Većina pedijatara savetuje da se deci i bebama starijim od 6 meseci temperatura ne obara dok ne pređe 38,5°C. Opšte stanje bebe je najbolji pokazatelj da li je potrebno odmah trčati lekaru, mnogo pouzdaniji nego podeoci na toplomeru. Stručna pomoć je neophodna ako je beba mlađa od 3 meseci (u ovom slučaju odmah je odvesti kod lekara), beba ima manje od 6 meseci i temperaturu preko 38°C, dete bilo kog uzrasta ima temperaturu preko 38,5°C i loše opšte stanje, ili ako dete bilo kog uzrasta ima temperaturu veću od 40°C izmerenu ispod pazuha.

BONUS VIDEO

IZRAELSKI LEKARI KRŠE HIPOKRATOVU ZAKLETVU, ODBIJANJEM LEČENJA PALESTINSKIH RANJENIKA! Karličić: Svi imaju pravo na human pristup! Kurir TV


Izvor: Yumama