Obično voda sama iscuri iz uha. Ako se to ne desi, zarobljena vlaga može dovesti do infekcije. Ova vrsta infekcija uha u spoljašnjem slušnom kanalu spoljašnjeg uha se zove uho plivača (spoljni otitis), kako prenosi Helth line.

Nije teško da sami izbacite vodu iz uha mališana. Neki od ovih saveta mogu pomoći.

1. Protresite ušnu resicu

Ova prva metoda može odmah istresti vodu iz dečijeg uha. Lagano povucite ili potresite ušnu resicu dok naginjete glavu deteta nadole prema ramenu. Takođe dete možete pokušati da trese glavom s jedne na drugu stranu dok je u ovom položaju.

2. Neka gravitacija obavi posao

Gravitacija može pomoći da voda oteče iz uha. Neka dete legne na bok nekoliko minuta, sa glavom na peškiru, da upije vodu. Voda može polako da iscuri iz uha.

3. Napravite vakum

Ova metoda stvara vakum koji može izvući vodu. Nagnite glavu u stranu i naslonite uvo na dlan, stvarajući čvrsto zaptivanje. Nežno gurajte ruku napred-nazad prema uhu brzim pokretom, spljoštite je dok gurate i savijajte je dok je povlačite. Nagnite glavu detetu nadole kako biste dozvolili da voda iscuri.

4. Koristite fen

Toplota od a fena za kosu može pomoći u isparavanju vode unutar ušnog kanala. Uključite fen na najnižu jačinu. Držite fen dalje od uha i pomerajte ga napred-nazad. Dok povlačite ušnu resicu, pustite da topli vazduh duva u uvo.

5. Probajte kapi za uši ili sprejeve

Ako ih lekar preporuči, razmislite o kapima za uši nakon plivanja. Bez recepta  kapi za uši mogu pomoći da se ublaži nagomilani ušni vosak što može sprečiti da voda izađe iz uha. Neke formulacije takođe mogu da odbiju vodu i smanje mogućnost infekcije.

 Opcije mogu sui:

 • kapi za uši na bazi alkohola
 • kapi za uši na bazi vode
 • vodonik-peroksida, uključujući karbamid peroksid
 • kapi za uši na bazi ulja, uključujući maslinovo ulje ili bademovo ulje
 • kapi za uši na bazi glicerola

Nemojte koristiti ove metode ako dete ima bilo koje od ovih stanja:

 • infekcijau srednjeg uva
 • perforiranu bubnu opnu
 • timpanostomske cevčice
 • znake povreda ili infekcija, kao što su bol, otok, toplota, drenaža ili krvarenje iz uha

6. Probajte sa još vode

Ova tehnika može zvučati nelogično, ali zapravo može pomoći da izvučete vodu iz dečijeg uha. Ležeći na boku, napunite zahvaćeno uho vodom koristeći čistu kapaljku. Sačekajte 5 sekundi, a zatim okrenite dete sa obolelim uvom nadole. Sva voda treba da iscuri.
Topla para takođe može pomoći u oslobađanju vode iz uha. Pokušajte da istuširate dete pod toplim tušem ili ga inhalirajte sa činijom tople vode.Napunite veliku posudu vrućom vodom. Pokrijte glavu deteta peškirom da zadrži paru i neka drži lice iznad posude. Neka udiše paru 5 ili 10 minuta, a zatim nagne glavu u stranu da isprazni uvo.

Šta ne treba raditi

Ako kućni pomoćna sredstvai ne deluju, ne pribegavajte korišćenju štapića za uši, prste ili bilo koji drugi predmeta da kopate po uhu. Ovo može pogoršati stvari:

 • dodaje bakterija u to područje
 • gurate vodu dublje u uvo
 • povredićete ušni kanal
 • možete da probušite bubnu opnu

Lekar, kao što je lekar primarne zdravstvene zaštite ili otorinolaringolog (ORL) može bezbedno da ukloni vodu ili vosak iz dečijeg uha.

Kako sprečiti problem

Ovi jednostavni saveti mogu pomoći u sprečavanju da se voda u budućnosti zaglavi u uhu deteta.

 • Koristite čepove za uši ili kapu za plivanje kada dete ide na plivanje.
 • Nakon što je ronilo u vodi, dobro osušite spoljašnji deo uha peškirom.

Kada tražiti pomoć

Zarobljena voda obično nestaje bez tretmana. Ako smeta, razmislite o pokušaju jednog od ovih kućnih tretmana koji će vam pomoći da ublažite nelagodu. Ali ako je voda i dalje zarobljena nakon 2 do 3 dana ili ako pokazuje znake infekcije, trebalo bi da pozovete lekara. Ako se uho upali ili otiče, možda se razvili infekcija uha. Infekcija uha može postati ozbiljna ako se ne leči. To može dovesti do gubitka sluha ili druge komplikacije, kao što su oštećenje hrskavice i kostiju. Lekar može propisati lekove za uklanjanje infekcije i ublažavanje bolova detetu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Doktor upozorio na opasnu igru TikTok/dr.jmack