Nema mnogo dokaza koji bi sugerisali da se autizam može sprečiti ili izlečiti, a ne postoji ni način da se predvidi razvoj stanja kod dece. Stručnjaci još uvek pokušavaju da spoje faktore za koje se pokazalo da imaju korelaciju sa autizmom, kako prenosi Parenting First Cry. Ono što je neizvesno jeste da li postoji jedan uzrok ili više uzroka. Neka od najnovijih otkrića pokazuju da to počinje i pre nego što se beba rodi, već u drugom tromesečju. Druga otkrića povezuju nedostatke u ishrani, izloženost zagađivačima, izbor načina života, pa čak i lekove sa povećanim rizikom od autizma. Iako ne postoje poznati načini da se izbegne autizam tokom trudnoće, mogu se preduzeti mere bezbednosti kako bi se izbegli poznati faktori rizika.

Evo nekoliko saveta kako da smanjite rizik od autizma tokom trudnoće:

1. Dodaci folne kiseline

Folna kiselina je kritična hranljiva materija za razvoj mozga, bez koje se zna da fetusi razvijaju urođene poremećaje kao što je spina bifida. Novije studije o autizmu su pokazale da su majke koje su uzimale prenatalne vitamine pre začeća prepolovile rizik da imaju dete sa autizmom. Takođe je poznato da žene sa genetskom predispozicijom imaju sedam puta veće šanse da dobiju autistično dete bez uzimanja vitamina. Svim ženama je potrebno 600 do 800 mcg folne kiseline svakog dana, a trudnicama je potrebno najmanje 600 mcg da bi smanjile rizik od autizma.

2. Odvikavanje od alkohola, pušenja

Nepotrebno je naglašavati koliko je pušenje, alkohol štetno po zdravlje. Efekti na bebu kada to rade trudne majke su u najmanju ruku poražavajući. Alkohol je teratogen koji dovodi do niza poremećaja kod beba, uključujući poremećaj autističnog spektra. Isto važi i za pušenje. Majke koje imaju imaju problema sa zavisnošću moraju da napuste svoje navike mnogo pre nego što pomisle da imaju dete. Izbegavanje je takođe imperativ tokom trudnoće, a potom i tokom dojenja.

3. Dojite bebe

Veruje se da je dojenje još jedan faktor u smanjenju rizika od autizma kod dece. Utvrđeno je da bebe koje nisu bile dojene i koje su propustile da dobiju suplemente dokozaheksaenske kiseline/arahidonske kiseline imaju povećan rizik od razvoja jednog od poremećaja iz autističnog spektra (ASD). Takođe se smatra da nedostatak esencijalnih masnih kiselina, kao što su Omega-3 i Omega-6 masne kiseline, takođe može dovesti do ASD-a. Ova veza može biti posledica vitalne uloge masnih kiselina u razvoju mozga.

4. Smanjite izloženost zagađivačima

Pronađena je jaka veza između zagađenja životne sredine i rizika od autizma, posebno zbog zagađenja vazduha kod žena. Jedna studija Harvardske škole javnog zdravlja otkrila je da žene koje su bile izložene visokom nivou zagađenja vazduha, posebno tokom trećeg tromesečja , imaju dvostruko veći rizik od dece sa autizmom. Rizik je bio veći sa višim nivoima izloženosti. Međutim, nije jasno koja su jedinjenja ili opseg jedinjenja u kategoriji zagađivača relevantniji. Postoje stotine hemikalija iz više izvora, i to može biti bilo koja od njih. Zato je najbolje da se udaljite od zagađenih delova grada i izbegavate saobraćaj tokom trudnoće.

5. Unosite dovoljno gvožđa

Studija iz 2014. objavljena u American Journal of Epidemiologi pokazala je da su majke sa nedostatkom gvožđa rađale bebe za koje je pet puta veća verovatnoća da će razviti autizam. Mnogi drugi faktori su takođe doprineli povećanju rizika, kao što su starost žene preko 35 godina ili više, dijabetes, visok krvni pritisak, gojaznost ili druga metabolička stanja. Gvožđe je kritičan mineral za razvoj mozga, a žene sa decom sa autizmom ili imaju manjak minerala ili značajno manje uzimaju suplemente.

6. Održavajte dobro zdravlje

Zdravlje majke definitivno ima uticaj na fetus, a ASD možda nije izuzetak i od ovoga. Žene koje su dovoljno teško bolesne da budu hospitalizovane tokom trudnoće imaju veći rizik da imaju decu sa autizmom. Ovo takođe podržavaju istraživanja, jer su studije pokazale vezu između infekcija majke tokom trudnoće i povećanog rizika. Uopšteno govoreći, za trudnice je najbolje da imaju zdravu hranu i da žive zdravo.

7. Razmak između trunoća

Jedna studija objavljena 2014. godine pokazala je da su trudnoće koje imaju razmak od 2 do 5 godina imale najmanji rizik od razvoja autizma kod dece. Utvrđeno je da su bebe koje su začete manje od 12 meseci od poslednje trudnoće imale 50 odsto više dijagnoza autizma od onih koje su začete u periodu od 2 do 5 godina. Takođe je otkriveno da bebe rođene posle 5 godina imaju 30 odsto veće šanse da dobiju dijagnozu autizma. Zašto se to dešava, nejasno je, ali je važna i starost roditelja. Još jedan naučni način prevencije autizma tokom trudnoće je oralna primena probiotika tokom trudnoće. Iako ne postoji siguran način da se spreči autizam tokom trudnoće, moguće je smanjiti rizik. Žene treba da uzimaju svoje prenatalne suplemente i održavaju zdrav način života uz izbegavanje faktora rizika.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Rani znakovi autizma Tiktok/happy_ville