Glavni neprijatelji prehlađenog deteta su kapi za nos i pumpica za nos, a i mame nisu oduševljene kada moraju da koriste ove sprave za "mučenje" i mole dete da se strpi dok ono plače i odbja. Mama zna da mora da isprazni nos kako se detetu sekret ne bi dalje slivao, ali ovo može da bude zaista borba, test nerava i poduhvat. Možda je vreme da naučite svog mališana kako sam da izduva nos?

Najbolje je da počnete da učite proces izduvavanja nosa i ispiranju kada je vaša beba potpuno zdrava. Uostalom, bolesna deca, kao što znate, ne sarađuju. Vaš zadatak je da sve pretvorite u igru. Kako se to radi?

Naučite da izduvate nos - Ove vežbe su pogodne za decu od godinu dana i stariju: Razbacajte po stolu male i lagane predmete (heljda, figure isečene od papira, perje, pamučne kuglice - šta god vam je pri ruci će poslužiti) i počnite da igrate. Zadatak je da ustima oduvate predmete položene na površini, a zatim iskomplikujete vežbu i zamolite dete da duva kroz nos. Ako deluje, zatvorite jednu nozdrvu. Isto se može uraditi sa zapaljenom svećom ili penom od sapunice u kadi. Zatim pređite na sledeću tačku.

Upoznajte svoje dete sa ježevima. Pokažite mu crtane filmove i video snimke sa interneta u kojima ježevi snažno naduvaju nos. Ponovite to sami, demonstrirajte na primeru igračaka. Zamolite svog mališana da uradi isto! Umesto ježeva možete predložiti da imitirate parne lokomotive, slonove ili konje.

Imajte salvete u kući (ako vaše dete nije zainteresovano za obične, hajde da probamo one sa smešnim printovima) i redovno demonstrirajte zašto su vam potrebne. Posle nekog vremena dete će početi da vas oponaša.

Budite strpljivi i uskoro će mališan znati kako da sam izduva, obriše nos i baci maramicu u kantu. Pohvalite ga za sve što novo nauči.

BONUS VIDEO: 

Trik kako da vam beba spava noću TikTok/tomimariecook

(Yumama/T.A.S.)