Kod nas je stigao novi trend davanja suplementa melatonina deci kojim se postiže lakšii brži san kod mališana. Naime, roditelji u čaj, mleko ili vodu na svoju ruku sipaju nekoliko kapi suplementa melotonina.

Naime, roditelji u čaj, mleko ili vodu na svoju ruku sipaju nekoliko kapi suplementa melotonina.

Ovaj trend kod nas je stigao sa Zapada, a o tome koliko je ovo štetno po zdravlje mališana reporter Kurira Saša Dobrijević razgovarao je sa pedijatrom, dr Sašom Milićevićem.

Melatonin, hormon koji igra ključnu ulogu u regulaciji sna i budnosti, sve više se koristi u pedijatrijskoj praksi kako bi se pomoglo deci da lakše zaspu.

Međutim postoje opasnosti i nepravilnosti u korišćenju ovog hormona kod najmlađih.

Pedijatar je izneo svoju zabrinutost i stavove gledaocima Kurir televizije.

- Melatonin se prirodno luči u organizmu tokom noći i igra ključnu ulogu u uspostavljanju ciklusa spavanja i budnosti. Međutim, sve je češća upotreba melatonina kao dodatka za decu kako bi se olakšalo uspavljivanje.

Kako kaže, bez opravdanog razloga, to zaista može biti jako opasno!

Jedna od glavnih zabrinutosti je nedostatak medicinskih indikacija za upotrebu melatonina kod dece radi lakšeg uspavljivanja. Melatonin se često primenjuje kod dece sa autizmom ili drugim neurološkim oboljenjima. Međutim, davanje ovog hormona kao rutinske mere za uspavljivanje smatra se neprikladnim.

- Melatonin i serotonin su povezani - kaže dr Milićević, dodajući da postoji zabrinutost da bi korišćenje melatonina kod dece moglo uticati na nivo drugih hormona i remetiti hormonalnu ravnotežu.

Takođe, postoji zabrinutost da bi "dugoročna upotreba melatonina mogla dovesti do predoziranja i drugih neželjenih efekata".

- Melatonin može uzrokovati češće mokrenje, glavobolje i promene raspoloženja kod dece. Plač deteta ne sme da se sprečava lekovima koji će samo taj plač suzbiti - naglasio je Milićević.

On ističe važnost pronalaženja pravog razloga za plač deteta i konsultaciju sa pedijatrom kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

Naglasio je da se ovaj hormon ne sme koristiti bez valjanih medicinskih indikacija i da postoji potreba za većom pažnjom pri primeni ovog suplementa kod najmlađih.

BONUS VIDEO

ISTRAŽIVANJE KURIR TELEVIZIJE: Koliko koštaju vitamini za prevenciju i terapija za lečenje kovida19? Kurir TV

Izvor: Yumama