Mala deca sklona su tome da sve stavljaju u usta, zbog čega roditelji uvek moraju da otvore četvore oči. Međutim, ponekad je dovoljno da na sekund skrenete pogled, pa da dete nešto proguta, a da vi to i ne primetite.

Doktorka za uho, grlo i nos, Karina Kanjadas objasnila je kako da prepoznate da je dete nešto progutalo i da se guši

Znaci da je dete nešto progutalo

Prvi znak je najočigledniji. "Znak broj četiri – videli ste da je dete nešto progutalo".

Sledeći razlog je gušenje, a doktorka objašnjava da ako dete iznenada počne ako da kašlje, moguće je da se guši nečim što niste ni videli da je progutalo.

Sledeće na šta treba da obratite pažnju su promene u raspoloženju mališana. "Dete je izrazito mrzovoljno, mrzovoljnije nego inače i ne jede dobro", rekla je doktorka na TikToku.

Na kraju, podelila je "razlog broj jedan" zašto treba da posumnjate da je dete nešto progutalo i da mu je to sada stalo u grlu – izraženo balavljenje. Dr Kanjadas je istakla da "ako dete kontinuirano balavi", to je siguran znak da nešto nije u redu i da mu treba hitna medicinska pažnja.

"Ako vaše dete ima bilo koji od ovih simptoma, posebno ako ih ima više u kombinaciji, onda morate odmah da ga odvedete u bolnicu", rekla je doktorka, poručujući da ne treba da pokušavate prstima da vadite zaglavljen predmet iz mališanovog grla jer ga možete gurnuti još dublje, pa će biti još teže da se izvadi.

BONUS VIDEO:

Gušenje deteta TikTok/tinyheartseducation

(Yumama/N. Z.)