Kada dete ima poremećaje govora, logopedu u pomoć priskače logopedska masaža. Šta je to i čemu služi? Na ova i druga pitanja odgovara Jana Polej, logoped iz Rusije:

Zašto je potrebna logopedska masaža?
Logopedska masaža se odnosi na metode aktivnog mehaničkog uticaja na mišiće organa govornog aparata - jezika, usana, nepca, obraza, lica u celini ili delimično. Postoje četiri vrste logopedske masaže:

  • Klasična uključuje tradicionalne tehnike - maženje,vibracije, tapkanje, trljanje, tapšanje
  • Segmentalni refleks podseća na klasični, ali se radi uzimajući u obzir segmentalnu podelu na zone: na primer, masiraju cervikalni region, područje okovratnika, skalp, lice
  • Akupresura. Uz njegovu pomoć utiču na biološki aktivne tačke
  • Masaža sondom se vrši pomoću specijalnih instrumenata - sondi za masažu.

Bez obzira na vrstu, cilj logopedske masaže je isti - opuštanje mišića ili, obrnuto, povećanje njihovog tonusa. Pored toga, masaža pomaže u formiranju voljnih koordinisanih pokreta organa artikulacije - usana, jezika, nepca itd. Dakle, logopedska masaža se koristi kada je tonus mišića poremećen i treba ga normalizovati. Masaža se često koristi kao pomoćno sredstvo uz vežbe artikulacije, disanja ili glasa, ali ponekad postaje glavni način za ispravljanje govora.

Logopedska masaža se radi ponekad sondom za masažu, rukama, ali i pomoćnim predmetima - cucle, kašike, lopatice, četkice za zube sa mekim vlaknima...

Verujte specijalisti
Sada postoji mnogo literature o logopedskoj masaži u kategoriji "uradi sam kod kuće" kako na internetu tako i na policama prodavnica. Ali bolje je da masažu uradi logoped. Neko ko nije stručan nije u stanju da uzme u obzir strukturne karakteristike dečijeg artikulacionog aparata, zbog čega logopedska masaža može naneti štetu umesto koristi. Nakon konsultacije sa logopedom, pod njegovim nadzorom i preporukom, možete samostalno izvoditi samo određene jednostavne elemente.

Tipično, logopedska masaža se izvodi u ciklusima od 10, 15 ili 20 sesija, najbolje dnevno ili svaki drugi dan. Trajanje jedne procedure, u zavisnosti od uzrasta deteta, težine poremećaja i individualnih karakteristika, u početku se kreće od 2 do 5-6 minuta i postepeno se povećava na 15-20 minuta.

Štaviše, možete raditi logopedsku masažu za decu skoro svakog uzrasta. Na primer, sa dijagnozom cerebralneparalize, sesije logopedske masaže počinju u ranom detinjstvu - od 2-3 meseca. Govora još nema, ali struktura poremećaja ukazuje na poteškoće u funkcionisanju artikulacionog aparata. I što pre počne korekcija, to bolje. Deca sa manje ozbiljnim poremećajima obično se susreću sa logopedskom masažom u dobi od 4-5 godina, kada počinje korekcija izgovora zvuka. U svakom slučaju, potrebu za masažom i uzrast u kome je treba uraditi treba da utvrdi specijalista nakon pregleda deteta. Za decu mlađu od 3 godine, sesija masaže ne bi trebalo da prelazi 10 minuta, za decu od 3-5 godina - 15 minuta, za decu stariju od 6 godina - 25 minuta, za odrasle - do 40 minuta.

Preporučljivo je pripremiti dete za sesiju masaže.

Stvorite povoljnu emocionalnu pozadinu: "Sad ćemo ti golicati jezik, sad ćemo se malo igrati, rvati se usnama i jezikom." Logopedi često koriste narodne izreke, pričaju priče u kojima su glavni junaci jezik, obrazi, usne itd, a masaža je opisana kao avantura: "I jezik se umorio i počeo da spava, legao sa zubima. Mazićemo ga, češaćemo ga - spavaj i odmori se!"

Pre masaže, potrebno je da očistite usta od hrane i isprati ih. Najbolje je masirati 1,5 sata nakon jela.

Tehnike logopedske masaže
Tipično, logopedi uvek obaveštavaju roditelje tačno koju tehniku koriste i zašto. Često, specijalisti, kao i u bilo kojoj drugoj oblasti, kreiraju sopstveni skup tehnika, pa čak i biraju nešto posebno u zavisnosti od karakteristika deteta i strukture poremećaja.

Na primer, postoji zabavna i zgodna logopedska masaža sa kašikama. Kašika ne liči na medicinski instrument, to je pribor za jelo poznat iz detinjstva. A ako dete ima akutnu odbojnost prema medicinskim procedurama, takva masaža će biti spas. Logopedsku masažu kašikama doživljavaće više kao zabavnu igru. Neki od njegovih elemenata mogu se napraviti kod kuće.

Sve masaže su malo slične: trljanje, maženje, štipanje, efekti vibracija na mišiće i refleksne tačke. Obično logoped bira tačno ono što je najpogodnije za dete kako bi se postigao razvoj govora.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Beba sa velikom kosom TikTok/hannahbeddows0