Primetili ste da mališan menja boju glasa, da teže guta ili se jednostavno požalio da ga boli grlo. Letnje upale grla, peckanje i grebuckanje nisu retkost, a najčešći izazivači ovih bezazlenih crvenila sluzokože su velike temperaturne razlike kojima smo svi izloženi pa i najmlađi. Stalne promene sredine, ulazak sa užarenog asfalta ili plaže u klimatizovani prostor, ili boravak u hladnim bazenima na vrućinama, osnovni su uzroci prehlade grla.

grlo_shutterstock_336753542.jpg
Shutterstock 

Gotovo svaka kućna apoteka sadrži nekoliko prirodnih sredstava i namirnica koje mogu da doprinesu bržem izlečenju ovakvih iritacija sluzokože.

Čaj od žalfije i kamilice je klasik kada je reč o grlu, jer sastojci žalfije, uglavnom tanini i gorke materije, kao i eterična ulja, se bore protiv bakterija i virusa i inhibiraju upale sluzokože u ustima i grlu. Dajte mališanima da ga piju ili grgljaju više puta u toku dana. Bebama možete dati da sisaju pamučnu tkaninu natopljenu čajem od žalfije iz pamučne tkanine, a ovo će pomoći i kod upale od nicanja zuba.

Čaj od arnike je bio poznat još u 16. veku za ublažavanje bolova, modrica i upala. Danas je arnika prirodni lek protiv bolova koji se široko koristi u homeopatiji, a preporučuje se i kod upale grla.

Majčina dušica takođe ima blagotovorno dejstvo kod kašlja, ali je veoma efikasna i kod upale u grlu. Aktivni sastojci timol i karvakrol sadrže esencijalna ulja koja inhibiraju klice. Oni sprečavaju rast virusa, bakterija i gljivica.

Čaj od nane ubija klice i usporava zapaljenske procese. Kašičicu listova nane prelijte toplom, ne vrelom vodom i ostavite da odstoji oko 10 minuta, pa ga dajte mališanima da je lagano ispijaju.

Rastvor morske soli u vodi je izuzetno koristan za ublažavanje simptoma kod iritacije grla. So deluje protivupalno i umirujuće na sluzokožu. Takođe se samo grglja, ne treba je gutati, tako da je ovo najpraktičniji savet za decu školskog uzrasta.

Med je koristan za one koji ne vole da grgljaju. Jednostavno dajte detetu da poliže kašičicu namočenu u kvalitetan organski med, i ponovite ovo više puta dnevno. Ima smirujući, antiinflamatorni efekat i takođe ublažava nadražaje za kašalj. Ovaj savet je najbolji za decu od treće godine života, s obzirom na to da se najmlađima med ne daje.

Kompot od jabuka ili krušaka takođe umiruje iritirano grlo. Ohlađene, odnosno mlake, supe i krem supe od povrća takođe mogu biti od velike pomoći za vas i vašeg mališana ako vas boli grlo.

Za decu koja će radije pristati na spoljašnje obloge nego da piju čajeve kod letnje upale grla mogu biti korisne obloge od lana. Napravite gustu kašu od lanenog semena i vode pa je razmažite na tkaninu i obmotajte oko grla. Isto važi i za kolutove krompira kod zapaljenskih procesa - tanko naseckane režnjeve krompira pričvrstite oko grla pomoću tkanine. Obloge od crnog luka takođe su delotvorne: dva do tri luka se iseku na kolutove i malo zagreju u tiganju. Zatim ih nanesite na lanenu krpu i omotajte oko vrata.

BONUS VIDEO:

"PRIRODA JE PRAVO MESTO ZA RAZVOJ DECE" Dubaić: Obavljamo aktivnosti koje utiču na EDUKACIJU. Deca su danas udaljena od prirode Kurir TV

Izvor: Yumama