Daunov sindrom je genetski poremećaj do kog dolazi zbog abnormalne deobe ćelija koja dovodi do dodatnog para hromozoma. Obično, u našem telu postoji 46 pari hromozoma, ali zbog mutacije dolazi do dodatnog hromozoma.

Pošto je u pitanju genetski poremećaj, za njega ne postoji lek i dete rođeno sa ovim sindromom suočava se sa mnogim problemima, kao što su kašnjenje u razvoju ili teškoće u učenju.

Dete sa Daunovim sindromom će vam promeniti život. Možda ćete se mnogo puta osećati bespomoćno i uznemireno, ali važno je da kroz sve prolazite polako. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći ako odgajate dete sa Daunovim sindromom:

1. Pronađite grupu za podršku jer će vam oni sigurno pomoći da prođete kroz neke teške dane.

2. Dajte svom detetu kućne poslove - Kao i sva druga deca, i deca sa Daunovim sindromom će takođe obavljati poslove koje im date da rade. Samo im je možda potrebno više vremena, i vodite računa da im ne dajete složene radnje koje možda neće moći da urade.

3. Kreirajte rutinu za svoje dete jer će ga to učiniti svesnim da neke dnevne zadatke mora da obavi. Takođe, pomaže i u oizgradnji njihovih veština.

Porodica, čišćenje, raspremanje, mama, dete
Shutterstock Devojčica pomaže u čišćenju kuće

4. Učinite svoje okruženje bezbednim jer je važno zbog mogućnosti da se dete izražava slobodno i da se ne oseća osuđivano.

5. Čitajte i učite što više možete - Što više informacija imate o ovom sindromu, to ćete biti snažniji da pomognete svom detetu u svakodnevnom životu.

6. Prihvatite svoje dete i volite ga baš takvo kakvo jeste! Proslavite sa njim male uspehe i uživajte u malim radosnim trenucima.

Naravno, svi ovi saveti nemaju veze sa medicinom. Uvek se konsultujte sa lekorom kada je u pitanju zdravlje deteta sa Daunovim sindromom, a ovi saveti vam mogu pomoći da se osećate lakše i shvatite da niste sami i da se brojni ljudi nalaze u vašoj situaciji, ali detetova sreća i napredak su najvažniji.

(Yumama)