Leto je period kada deca treba da hodaju u obući u kojoj noga 'diše', ali je od velikog značaja i koju obuću biraju. Iako su papučice sjajne, postoje dva tipa koja nikako nisu dobra za decu i njihovo zdravlje.

U pitanju su kroksice i japanke, a evo kako one mogu da utiču na zdravlje vaših mališana.

Od čestog nošenja kroksica mogu da nastanu ozbiljni zdravstveni problemi na stopalima, upozoravaju stručnjaci. Objasnili su da, iako je potpora stopala u njima relativno dobra, nedostaje stabilnost za petu.

"Kada je peta nestabilna, prsti imaju tendenciju da se stiskaju, što može dovesti do upale tetiva, deformisanja prstiju, problema sa rastom noktiju, a nije retko ni da se pojave kurje oči ili žuljevi", objasnila je doktorka i dodala kako kroksice, nažalost, nisu pogodne za celodnevno nošenje.

Dete, japanke, papuče
Shutterstock Devojčica nosi japanke

Napomenula je i da nisu problematične samo kroksice, već i japanke i druga obuća koja petama ne daje stabilnost. Takvi pacijenti se najčešće žale na bolove u stopalima.

Nemačka javna televizija ranije je govorila o lošem uticaju ove obuće na decu. Dala je analizu 11 pari kopija kroksica od različitog proizvođača. Stvari opasne po zdravlje pronađene su u svim, nezavisno od klase, cene, proizvođača, ali i u njih šest pronađene su opasne hemikalije koje prelaze dopuštene zakonske granice. Sadržale su veliku količinu kancerogenih stvari koje u telo ulaze kroz kožu na stopalima. Da bi se to izbeglo, ako vaše dete koristi kroksice, trebalo bi da ima i čarape.

(Yumama)