Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rotavirus ili korona: Prepoznajte razliku u simptomima kod dece

Mališani iz vrtića dolaze sa temperaturom, dijarejom? Da, rotavirus je trenutno vrlo čest među mališanima, te pedijatar dr Snežana Rsovac objašnjava razliku u odnosu na virus korona.

  Izvor: Foto: Shutterstock 619595531

Sve više dece u Srbiji zaraženo je koronavirusom, a pored ovog, u vrtićima trenutno hara i rotavirus, koji kod mališana izaziva temperaturu, dijareju i povraćanje. Usled ovog virusa deca brzo dehidriraju, pa se ponekad zadržavaju i na bolničkom lečenju, a pedijatar pulmolog dr Snežana Rsovac, načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Univerzitetskoj decijoj klinici u Tiršovoj objašnjava za Kurir kako da ovaj virus razlikujete od korone.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Primećeno je povećanje rotavirusne infekcije prvenstveno među decom predškolskog uzrasta. Reč je o infekciji izazvanoj rotavirusom. Prenosi se takozvanim feko-oralnim putem, odnosno preko prljavih ruku, ali se prenos može vršiti i kapljično. Infekcija kreće sa temperaturom i dijarejama, a ponekad i povraćanjem. Deca brzo dehidriraju, naročito ukoliko su mala i ukoliko su stolice učestale", objašnjava dr Rsovac.

Ona kaže da se mališani koji izgube dosta tečnosti, naročito odojčad, ponekad i hospitalizuju.

"Ako je velika učestalost stolica, onda su i gubici tečnosti veliki, te se takva deca zadržavaju upravo zbog nadoknade tečnosti", dodaje naša sagovornca. Kada je u pitanju klinička slika, ovaj virus ima neke sličnosti sa koronavirusom, ali se razlikuju po tome što rotavirus ne prate respiratorni problemi.

"Temperatura je prisutna i kod jednog i kod drugog virusa, s tim što kovid najčešće ide sa respiratornim problemima kod dece - zahvaćen je nos, kašalj, gušobolja. Dijareja je, takođe, u nekim slučajevima prisutna kod kovida, ali je to samo jedan od simptoma, dok je kod rotavirusa to osnovni simptom. To je razlika u kliničkoj slici, a dijagnoza se postavlja tako što se iz stolice uradi test na rotavirus."

Dr Rsovac dodaje i da rotavirus nije tipično sezonski virus, odnosno pojavljuje se u svako doba godine, ali loši vremenski uslovi pogoduju da se razvije u kolektivima.

"Lečenje je krakotrajno. Dete vrlo brzo reaguje na simptomatsku terapiju, na nadoknadu tečnosti, probiotike, prebiotike, elektrolitnu i metaboličku potporu, odnosno adekvatnu nadoknadu tečnosti. Sanira se za nekoliko dana."

Kurir.rs/Ružica Kantar

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica