Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doktor Branimir Nestorović otkriva: Da li je AUTIZAM nasledni poremećaj? (VIDEO)

Jedan od najpoznatijih dečjih lekara na našim prostorima Branimir Nestorović govorio je o autizmu, njegovom nastanku, ali i svim posebnostima ovih mališana.

  Izvor: Foto: Printscreen / YouTube Link Tv/ Zdravlje

Postoji mnogo neistraženih bolesti i devijacija kod dece kojima se nauka ne bavi. Jedan od tih fenomena jeste nagli porast autizma kod dece koji je uocen u celom svetu.

Branimir Nestorovic pedijatrijski pulmolog je u emisiji "Zdravo" otkrio koji su dokazani moždani deformiteti kod dece koja imaju ovaj poremecaj, ali i koje su njihove prednosti u odnosu na ostale ljude.

Povezane vesti

Povezane vesti

"To je fenomen koji je izuzetno redak, ne znamo mnogo toga o njemu. Dosta se priča o raznim uzrocima, a narocito se govori o naslednim faktorima", istakao je doktor Nestorović i dodao da on smatra da nasledni faktori nemaju nikakav značaj ni za jednu bolest.

"Sklonost ka obolevanju jeste nasledna, ali suštinski su važni raznovrsni uticaji sredine", rekao je profesor.

Ipak. kako kaže on, uzroci mogu biti svakakvi, od preteranog broja ultrazvučnih pregleda u trudnoci, primena paracetamola, kao i efekata hebicida. Svi ovi činioci mogu dovesti kod određenog broja dece sa genetskim osnovama pojavu autizma.

Povezane vesti

Ne samo navedeno, već i izlaganje drugim štetnim faktorima, takođe može biti uzročnik.

"Neki pominju teške metale, živu, aluminijum, a neki to povezuju sa vakcinama. Dakle, vidimo da postoji neko generalno oštecenje mozga. Mi pretpostavljamo da se radi o zapaljenju centralnog nervnog sistema", rekao je profesor Nestorovic i dodao da je jedna studija pokazala da je primećena aktivacija mikroglije.

Osobe sa autizmom se smatraju za visoko inteligentne, uprkos njihovim mentalnim oštecenjima.

"Ona baca novo svetlo na tu bolest (autizam), jer do sada je to shvatano kao neki oblik psihoze, nekog psihickog poremećaja. Znamo da postoji zapaljenje niskog intenziteta, a taj proces remeti proces u mozgu koji nazivamo okresivanje", istakao je profesor.

Dete kada se rodi u svom nervnom sistemu ima ogroman broj razlicitih veza izmedu neurona i sam proces sazrevanja, učenja sastoji se u tome da se te veze smanjuju.

"Kao i ljude kada pustite u park, oni ce šetajuci utabati određene puteve. Pa tako i mozak utabava odredene puteve i dovodi do toga da u jednom momentu nešto naucite. Mozak će tako početi da funkcioniše da određeni način. Ipak, ako imatezapaljenje niskog stepena, svi ovi procesi se neće dešavati na ovakav način, jer se ti mehanizmi ne uhodavaju."

Povezane vesti

Profesor Nestotović govori i da je autizam širokog sprektra, a sposobnosti mozga su neverovatne. Autistična deca poseduju velike sposobnosti koje obični ljudi nemaju, pa je tako naveo nekoliko primera dece koja su natprosečno inteligentna.

"Jedan mali dečak se smatra najvećim živim matematičarem na svetu - bavi se intuitivnom matematikom. Znači, on ništa ne računa, samo kada vidi brojeve oni su se sami pojavljuju u glavi", istakao je Branimir Nestorović i dodao da je i najveći matematičar svih vremena Ramanužan bolovao od autizma, a uprkos tome je napisao knjigu iz matematike koju niko do sada nije dešifrovao.

"Priča se da kada ta knjiga bude dešifrovana, znaćemo sve o kosmosu i svim neistraženim pitanjima."

Kako kaže doktor da je primer najpoznatijeg matematicara, koji je izračunao za pola sekunde brže računsku operaciju od kompjutera, pokazatelj da ukoliko ne koristite jedan deo mozga imaćete hiperaktivaciju drugih nervnih delova.

"Može se desiti da neka druga aktivnost bude izuzetno izražena, na primer vizuelne sposobnosti. Postoji gomila takve dece, koja su izuzetno darovita."

Pulmolog Nestorović je istakao da je jedan mladic toliko bio vešt u svojim vizuelnim sposobnostima da je nacrtao mapu Londona, koja je bila preciznija nego Guglova. Taj mladic sada živi od svog vizuelnog pamćenja jer, šta god da vidi, bar jednom, može da nacrta.

Jedan od najpoznatijih dečjih lekara na našim prostorima Branimir Nestorović govorio je o autizmu, njegovom nastanku, ali i svim posebnostima ovih mališana.
Izvor: YouTube

Autisticna deca pored svih ovih veština imaju i telepatske sposobnsti - mogu da predviđaju stvari.

Ukoliko oni počnu da govore i da razvijaju veštine kao i svi ostali, njihove super sposobnosti se smanjuju.

Procitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica