Vaspitavanje i odgajanje blizanaca je u svim segmentima specifično, a posebno je zanimljiva činjenica da mališani razvijaju svoj "interni jezik". 

Da li blizanci kasnije progovaraju?

Odgovor je jednostavan, da. Mnoga istraživanja su pokazala da blizanci kasnije započinju razvoj govornih veština u odnosu na svoje vršnjake, pogotovo ukoliko su rođeni prevremeno. Kasnije progovaranje može biti povezano i sa tim koliko se roditelji posvete komunikaciji sa decom. Poznato je da roditelji blizanaca zbog brojnih obaveza nemaju toliko vremena da se posvete razvoju dečijeg govora, dok roditelji sa jednom bebom imaju više vremena da se tome posvete.

Da li među blizancima postoji tajni jezik? 

Mnoga istraživanja su pokazala da čak 50 odsto blizanaca razvija svoj poseban govor, koji se sastoji od neartikulisanih glasova. Njihov tajni govor se sastoji od modifikacija stvarnog govora, nepravilnog izgovora reči ili čak izmišljanja novih, a to dovodi do toga da ga samo oni razumeju. Ovaj način komunikacije koristi većina blizanaca, a stručnjaci ga nazivaju idioglosija ili kriptofazija.

Kada se javlja kriptofazija i zašto?

Tokom prve dve godine života blizanci najveći deo vremena provode zajedno i kao posledica njihove igre i komunikacije nastaje tajni govor, poznatiji kao "blizanački govor". U ovakvim slučajevima najčešći scenario je da blizanac A ima poteškoća u artikulisanju određenih zvukova, a samim tim i određenih reči. Iako je blizanac B u stanju da artikuliše normalne zvukove i reči, on odlučuje da oponaša ili ponavlja način na koji blizanac A govori. Dakle, njih dvoje nastavljaju da razgovaraju na svoj način, razumevajući jedan drugog, ali u međuvremenu vam to zvuči kao nerazumljivost ili neki izmišljeni jezik. Deca najčešće oko treće godine života prestaju sa upotrebom ovakve komunikacije, a ukoliko i dalje nastave, važno je da se roditelji obrate logopedu.

Kako se identifikuje kriptofazija?

Čar kriptofazije je ta da je nju nemoguće dešifrovati. Jezik se sastoji od onomatopejskog izraza i nekih slučajnih mrmljanja. Reči su potpuno bizarne i nerazumljive bilo kom drugom jeziku, a to ga čini još težim za izučavanje. Ne postoji stvarn razlog koja objašnjava zašto blizanci razgovaraju na taj način, osim njihove želje da tako komuniciraju, a vrlo često i želje da ih niko drugi ne razume.

Zašto blizanci odlažu razvoj pravilnog govora?

Blizanci koji počnu da razvijaju kriptofaziju u početku mogu izgledati zaista slatko i neobično. Međutim, ovo bi zapravo moglo dovesti do potencijalnog kašnjenja u razvoju govora. Zapravo, studije su pokazale da su kašnjenja kod blizanaca mnogo duža nego kod pojedine dece. Oboje izlaze iz te faze mnogo duže kada osete da ih neko razume, pa se više i ne trude da nauče razumljiv jezik. Uprkos vašim naporima da ih razumete verovatno nećete uspeti i svaki vaš pokušaj će biti bezuspešan.

Kako možete da unapredite njihov govorni razvoj?

Roditelji čiji blizanci počinju da razvijaju ovu vrstu govora ne bi trebalo da brinu, jer se razvoj govora vezuje za uticaj sredinskih i bioloških faktora. Stoga, njihov govor možete unaprediti tako što se svakom od njih obraćate pojedinačno, razgovarate što više, razvijate interakciju, čekate strpljivo njihov odgovor i podstičete dvosmernu komunikaciju. Na taj način ćete im pomoći da razvijaju veštine kao što su razmišljanje, slušanje i obraćanje. Sasvim je normalno da mališani povremeno mešaju pravilan jezik i svoj tajni, a ukoliko im se posvetite, možete im pomoći da takvu komunikaciju prevaziđu.

Kada je potrebno da reagujete?

Ukoliko primetite da jednan ili oba deteta ne reaguju na zvuke okoline, da nisu progovorili više od petnaest meseci, da ne umeju da sklope rečenicu i da ne komuniciraju se okolinom - važno je da se obratite stručnjacima koji se bave razvojem govora.

Pročitajte i:

Zapratite nas na Instagramu!