Koronavirus je trenutno zarazio gotovo 250 hiljada ljudi u svetu i ubio njih više od 10 hiljada. Iako se do sada baratalo podatkom da od koronavirusa nije umrlo nijedno dete mlađe od 10 godina, najnoviji izveštaji, objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine, potvrdilo je dva slučaja smrti dece u Kini. Reč je o desetomesečnom dečaku, koji je i pre zaraze koronavirusom bio bolestan, kao i jednom četrnaestogodišnjaku, za kojeg ne navode podatke. U izveštaju je navedeno i to kako deca jesu prenositelji virusa, iako retko obolevaju.

U grupi od 171 zaraženog deteta, koju su posmatrali, desetomesečni dečak bio je jedan od tri pacijenta kojima je bilo potrebno lečenje u jedinici Intenzivne nege i pomoć respiratora za disanje. Sva trojica lečena su u dečjoj bolnici Vuhan i svi su imali neke druge zdravstvene probleme pre nego što su se zarazili koronavirusom. Što se tiče smrti četrnaestogodišnjaka, nije objavljeno da li je patio od nekog drugog zdravstvenog problema.

U spomenutoj studiji, naučnici su se bavili i proučavanjem statistike obolevanja dečaka i devojčica, kao i činjenice da li je određeni uzrast dece ipak izložen većem riziku. Studija je otkrila malu razliku između verovatnoće da se inficiraju ili obole kod dečaka i devojčica.

Više od 4,4 posto dece iz izveštaja bilo je bez vidljivih simptoma. Dodatnih 51 posto imalo je blage simptome, poput kašlja, upale grla, curenja iz nosa i kijanja, a ponekad i groznice, umora i bolova u telu. U nekim slučajevima deca su imala simptome poput mučnine, povraćanja, bolova u želucu i dijareje.

Preostalih 39 odsto dece bilo je umereno bolesno. Imali su simptome poput upale pluća sa kašljem, koji je napredovao od suvog do produktivnog.

Pregled je pokazao male ožiljke i oštećenja na plućima kod obolele dece, a lekari su čuli i zviždanje u plućima.

U teškim slučajevima, groznica, kašalj i ponekad gastrointestinalni simptomi napredovali su tokom otprilike nedelju dana do poteškoća sa disanjem.Najteže simptome imale su bebe mlađe od godinu dana, dok su najblaže simptome pokazivali tinejdžeri.

"Za razliku od zaražene odrasle osobe, većina zaražene dece ima blažu kliničku sliku", napisali su autori studije u New England Journal of Medicine, ali i istakli su da ostaje da se reši još jedna misterija - da li je 55 posto zaražene dece čiji su simptomi neotkriveni ili su jedva uočljivi sposobno da širi infekciju.

Tekst: D. P. (Roditelji.hr)

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: