Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spasavanje deteta u vodi: Kako da prepoznate znake davljenja

Iako u filmovima gledamo scene u kojima davljenik viče i pravi buku kako bi dozvao pomoć, u stvarnosti to izgleda potpuno drugačije.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Davljenje ne izgleda onako kako biste očekivali

Šta je to spasilac vidi, a roditelji ne? Davljenje nije nasilno, bučno traženje pomoći i vikanje iz sveg glasa. Spasilac je istreniran da prepozna davljenje prema očekivanjima i iskustvu. Mama, sa druge strane, o davljenju jedino zna ono što je videla na televiziji. Kada idete sa detetom u blizinu vode, budite sigurni šta i kako treba da posmatrate kada spasilac nije u blizini.

Prema iskusnim stručnjacima, davljenje je uvek prilično tih i miran događaj. Mahanje, pljuskanje vodom i dramatično vikanje koje se gleda na televiziji su u stvari vrlo retko viđene situacije u stvarnom životu.

Povezane vesti

Davljenje je drugi najčešći uzrok iznenadne smrti

Kako biste imali bolji uvid u to koliko to može biti tih proces, uzmite u obzir ovo - to je drugi najčešći uzrok iznenadne smrti (odmah iza automobilskih nesreća) kod mališana mlađih od 15 godina. Kod 10 posto ovih slučajeva, odrasli su u stvari i bili prisutni, a nisu znali šta se zaista dešava.

Instinktivna reakcija na davljenje

1. Osim u retkim okolnostima, ljudi koji se dave nisu fiziološki u stanju da zovu u pomoć. Respiratorni sistem je stvoren za disanje. Govor je sekundarna funkcija. Prvo disanje mora da bude regulisano da bi čovek mogao da govori.

2. Usta davljenika su malo ispod, pa malo iznad površine vode. Nisu dovoljno dugo iznad vode da bi mogli da izdahnu, udahnu i pozovu u pomoć. Oni izdahnu i brzo udahnu pred ponovno vraćanje usta pod vodu.

3. Davljenici ne mogu mahani za pomoć. Instinktivno šire ruke i spuštaju ih na površinu vode. To spuštanje im pomaže da izdignu usta iznad vode da bi mogli da udahnu.

4. Oni ne mogu u tom trenutku voljom da kontrolišu pokrete ruku. Fiziološki, davljenici koji se bore iznad površine vode ne mogu da se umire i počnu voljno da pokreću ruke, pozovu spasioca ili dohvate opremu za spasavanje.

5. Od početka do kraja njihova tela stoje uspravno u vodi, bez mogućnosti održavanja. Osim ukoliko ne dođe spasilac istog momenta, oni će se boriti na površini nekih 20 do 60 sekundi pre potapanja.

Povezane vesti

Znaci davljenja

Sve ovo, naravno, ne znači da oni koji viču u pomoć nisu u pravoj opasnosti, već su često u "vodenoj nevolji". To ipak ne traje toliko dugo, ali, za razliku od pravog davljenja, ove žrtve mogu učestvovati u sopsvenom spasavanju, poput dohvatanja opreme za spasavanje. 

Izdvajamo znake davljenja osobe u vodi:

- Glava je spuštena u vodu, usta su u nivou površine vode

- Glava je savijena unazad, sa otvorenim ustima

- Oči su staklaste i prazne, bez mogućnosti fokusa

- Oči zatvorene, kosa preko lica

- Vertikalni položaj tela, ne koriste nog

- Hiperventilacija ili dahtanje

- Pokušavaju da zaplivaju, ali ne uspeju da se pokrenu u određenom smeru

- Pokušavaju da se okrenu na leđa

- Pokušavaju da se kreću kao uz merdevine

Kako spasiti svoje dete

Dakle, ukoliko se dete igra u vodi i sve vam izgleda potpuno u redu, nemojte biti baš potpuno sigurni. Nekada pravi pokazatelj davljenja u stvari bude to što ne izgleda kao da se davi. Nekad izgleda kao da se igraju sa vodom. Najbolji način da saznate da li su u redu jeste da ih pitate. Ukoliko odgovore, onda zaista i jesu. Ukoliko pak vidite prazan unezvereni pogled, imate manje od 30 sekundi da im pomognete. Ne zaboravite, deca koja se igraju u vodi prave buku. Kada se utišaju, priđite i proverite zašto ćute.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica