Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti psihologa: Kako razgovarati sa ćerkom o šminkanju

Puderi, maskare, senke, ruževi postali su deo svakodnevne rutine većine žena. Vrlo je važno devojčicama od malena usaditi pravilne poglede na upotrebu šminke, ali i zdravo poimanje sopstvenog izgleda.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za većinu nas, šminka predstavlja svakodnevnu rutinu, a vrlo često okupira i živote naših ćerki. Od prodavnica i parfimerija, pa sve do tutorijala na Jutjubu, šminka se nalazi posvuda. Međutim, moramo uzeti u obzir to da su sve te kreme, puderi, olovke i ruževi postavili praktično ideal, sliku kako bi zapravo lepota i ženstvenost trebalo da izgleda. Upravo zbog toga, način na koji pričamo sa ćerkama o šminkanju je vrlo važan korak u životu deteta.

Doktorka Nensi Šerman i doktorka Fran Volfiš savetuju roditelje o tome kako bi taj razgovor zapravo trebalo da izgleda.

Nekada je nateži deo roditeljskog razgovora sa detetom upravo određivanje trenutka najpogodnijeg za započinjanje dijaloga. Ovoga puta donosimo dobre vesti! Prema rečima obe doktorke, ovaj razgovor ne morate započinjati. Umesto toga, pustite ćerku da ga sama započne. 

Iako ovaj razgovor treba da bude započet od strane deteta, roditelj bi trebalo da razmisli prvenstveno o svom odnosu prema kozmetici. "Roditelji prvo moraju sami sa sobom da budu načisto zbog čega koriste šminku, ili pak zbog čega je ne koriste", istakla je dr Šerman. Možda bi bilo dobro da istraže sopstvene razloge pre nego što dođe do ovog razgovora.

Shvatanjem svojih metoda i motivacije može nam pomoći da stvorimo dobar okvir svesti za zdravu diskusiju sa svojom ćerkom. To će nam pomoći i u tome da prvi dodir naše ćerke sa šminkom bude pozitivan, umesto komplikovanog.

Povezane vesti

Za decu je tipično da se igraju oblačenja i koriste šminku u igri. "Kao model oblačenja koriste svoje roditelje, pa bi trebalo da budete svesne onoga što predstavljate svom detetu", rekla je dr Šerman.


Foto: Shutterstock

Iako vam je možda teško da poverujete, pored crtanih likova i drugara iz vrtića, vi ste im ipak najveći uticaj i model kako posmatraju svet, kao i sebe u tom svetu. Upravo zato je veliki značaj u tome da kažete "želim da se našminkam" umesto "moram da se našminkam". Vrlo je važno detetu poslati poruku da je šminkanje stvar izbora svakoga ponaosob.

Obe doktorke ističu da je vrlo važno ne primoravati dete na šminku, ako već samo nije zainteresovano za to. Roditelji ne bi trebalo da govore bilo šta što bi impliciralo da je detetov izgled problematičan bez šminke, kao i to da bolje izgledaju sa njom.

Među devojčicama koje pokazuju zainteresovanost za šminku, "kada" prilično varira, u zavisnosti od detetove ličnosti, pa i dodatnih aktivnosti. Dr Šerman govori i o tome da je za devojčice koje se bave plesom šminka jedan od delova performansa na sceni. Kao rezultat, može se razviti veća zainteresovanost zasnovana na pređašnjem iskustvu. Dok su mlađe devojčice zainteresovane za šminku samo toliko dok se igraju oblačenja, kasnije dolazi do razgovora o pravom korišćenju šminke. Odluka roditelja o tome da li će dozvoliti ili pak ograničiti korišćenje šminke je potpuno lična i drugačija od porodice do porodice.

Povezane vesti

Bilo kakva diskusija koja je u vezi sa polom i prikazivanjem pred drugima u stvari predstavlja dosta društvenog, ali i ličnog tereta. 

U svakom slučaju, udahnite duboko, pogledajte se dobro u ogledalo (popravite karmin, ili ga pak skinite ukoliko više volite), i pojasnite detetu da je šminkanje zabava, a ukoliko im to nije zabavno, jednostavno to neće ni raditi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica