Stalni zubi preveliki su da bi se smestili u malu dečiju vilicu, zbog toga je priroda udesila da sisarima prvo rastu sitniji, mlečni zubi koji omogućavaju ishranu, obezbeđuju pravilan razvoj vilica, razvoj govora i niz drugih funkcija.

Kako raste glavica i kosti glave, stvara se i veći prostor u koji treba da se smeste veći, stalni zubi.

Ne postoji tačno vreme kada se to dešava, i zavisi od deteta do deteta. Već od pete godine, može da se očekuje pojava prvih stalnih zuba, a najčešće se to dešava od šeste do osme godine.

Kada se mlečni zub vadi pre vremena?

Međutim, sve češća praksa da je mlečne zube potrebno izvaditi i pre njihove fiziološke smene - zbog infekcije. Infekcije se najčešće javljaju zbog neredovne i nepravilne osnovne nege mlečnih zuba, ali i zbog toga što roditelji ne vode decu redovno kod stomatologa.

Takođe, postoji uvreženo mišljenje da mlečni zub mora da ostane u vilici kako bi sačuvao mesto za stalan zub - međutim to nije pravilo.

"Postoje stanja, kada je mlečne zube neophodno izvaditi pre njihove fiziološke smene. Ukoliko stomatolog proceni da nije moguće lečiti inficiran mlečni zub, takve zube je neophodno izvaditi.  Stav da inficirani mlečni zubi treba da stoje u dečijim ustima da bi čuvali prostor za nicanje njegovih stalnih zamenika je pogrešan. Ukoliko je neophodno, za tu svrhu se mogu izraditi specijalni držači prostora", kaže stomatolog dr Nataša Pejčić.

Suprotno uverenju da mlečni zub ne treba vaditi pre vremena, čak i ako ga je zahvatila infekcija, stručnjaci kažu da kvaran zub u vilici može dovesti do posledica, odnosno da infekcija može da ošteti zametak stalnog zuba.

"Inficirani netretirani mlečni zubi mogu uzrokovati veliki broj problema malom detetu. U prvom redu česta pojava bolova kod malog deteta je veoma uznemirujuća i onemogućava normalno funkcionisanje. Takođe infekcija sa mlečnog zuba se može preneti na kost, i dalje oštetiti zametak stalnog zuba.  Česta pojava fistula ili otoka oko mlečnog zuba koji se ne može lečiti je jasan pokazatelj stomatologu da takav mlečni zub mora vaditi", kaže dr Pejčić.

Lečenje inficiranog mlečnog zuba

"Prvi karijes na mlečnim zubima vrlo brzo napreduje u dublje delove gleđi i dentina dečjeg zuba, što dovodi do bolnih senzacija - zbog velike blizine zubne pulpe, to jest živca kod mlečnih zubića. 

Često se dešava da karijes izazove znatno komplikovanije zapaljenje živca mlečnog zuba, pa čak i nekrozu i gangrenu. Tada se takav mlečni zub, ako ne postoji drugo rešenje, nažalost vadi, da ne bi ugrozio zametak stalnog zuba ispod sebe", kaže Spec. Stomatolog dr Milan Kuljača.

Teško je, zbog nestrpljenja i straha mališana, ali izvodljivo i u nekim situacijama poželjno da se zubić plombira, a to može da se obavi već u drugoj godini života.  

"Danas su materijali koji se koriste kod najmlađih u potpunosti prilagođeni njima, pa tako izuzetno važna komponenta najsavremenijih materijala za plombiranje dečjih zuba jeste brza polimerizacija, to jest vezivanje plombi unutar samog zuba deteta. Druga važna osobina je korišćenje isključivo neškodljivih komponenti u materijalima za plombiranje. To znači da, čak i ako dete nekim slučajem proguta plombu - neće biti nikakvih posledica", navodi dr Kuljača.

Preventiva

Najbolja prevtniva je, naravno, redovna i pravilna higijena mlečnih zuba. A pored podrazumevane redovne oralne higijene, postoji još nekoliko načina na koje roditelji mogu da zaštite zubiće svoje dece.

Jedan od načina je primena fluorida. Oni imaju imaju karijes preventivni efekat i svoje dejstvo ispoljavaju na površini zuba i doprinose obnavljanju zubnog tkiva

Druga preventivna, i jedna od najefikasnijih mera je zalivanje fisura. Ovom metodom se štite jamice i fisure okluzalnih površina zuba od uticaja štetnih kariogenih faktora kojima su zubi svakodnevno izloženi.