Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama, mnogo me boli: Kako pomoći detetu koje ima grčeve u nogama i rukama tokom noći

Da li se vaše dete budi noću i žali se na grčeve u mišićima ruku i nogu? Ako je odgovor da, najverovatnije samo raste, a evo kako možete da mu olakšate bolove...

 Izvor: Foto: Profimedia

Ako se dete žali na grčeve, bolove u mišićima i kostima ruku i nogu tokom noći verovatno pati od bolova povezanih sa rastom, kažu stručnjaci koji ističu da od tog problema pati do trećina dece predškolskog i školskog uzrasta.

Bolovi uzrokovani rastom ne javljaju se tokom dana i prilikom obavljanja aktivnosti nego u vreme odmora - najčešće noću. 

Povezane vesti

Decu najčešće i najviše bole potkolenice, kolena i bedra, ali zglobovi nisu zahvaćeni. Ujutru bol nestaje i dete može normalno da ustane i hoda.

Stručnjaci nisu sigurni šta uzrokuje bolove povezane sa rastom. Jedna je teorija da rast uzrokuje napetost gustog sloja prokrvljenog tkiva koje obmotava kosti. Druga je mogućnost da dolazi do zamora kostiju zbog rasta.

Nema specifičnog lečenja bolova, ali ponekad masaže, grejanje ili hlađenje bolnog mesta mogu da olakšaju tegobe, kažu stručnjaci berlinskog udruženja za ortopediju i traumatologiju. U veoma retkim slučajevima daju se sredstva protiv bolova.

Ukoliko se dete žali na stalnu bol, roditelji bi trebali da se konsultuju sa lekarom jer, osim bolova povezanih s rastom, bolne ruke i noge mogu biti uzrokovane ozbiljnijim bolestima poput reumatizma ili neotkrivenog preloma kosti.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica