Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osetljive princeze su jače nego što mislite: 11 stvari koje vam niko nije rekao o devojčicama

Iako je imati devojčicu nešto najlepše, njihovo vaspitanje ume da bude prilično stresno. Ovih 11 stvari o podizanju devojčica vam niko nije rekao...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Deca (nažalost) na ovaj svet ne dolaze s priručnikom pa ih zapravo većinom odgajamo u hodu, kako znamo i umemo. Iako je podizanje svakog deteta izazov za sebe, podizati devojčicu zna da bude poprilično teško.

Zapravo je najvažnije naučiti je kako da voli i poštuje prvenstveno sebe i druge i da bude ponosna što je devojčica.

Evo sa čime se sve možete susresti u podizanju ženskog deteta:

1. Intimni delovi vaše devojčice na početku izgledaju čudno

Velike i male usne kod devojčica izuzetno su natečene zbog velike količine tečnosti i hormona u njenom telu. Ne morate da se brinete jer je ovo potpuno normalno. One će se smanjiti na normalnu veličinu u roku od deset dana posle porođaja, kaže pedijatar Dejvid Geler.

Povezane vesti

2. Budite posebno nežni i temeljni dok kupate svoju devojčicu

Menjanje pelena nije neka naučna fantastika, ali važno da budete posebno temeljni kod brisanja i pranja detetovih intimnih delova kako se ne bi pojavio osip ili upala zbog mokraće koja nagriza kožu. Takođe, guzu uvek brišite od napred prema natrag kako joj ne biste preneli bakterije u vaginu i mokraćni trakt.

3. U pelenama neće biti samo mokraće ili kakice

U njima ćete verovatno pronaći još neke tečnosti poput mlečne sluzi ili krvi što je takođe potpuno normalno. Ako primetite nešto čudno nakon prvih desetak dana, obratite se pedijatru.

Povezane vesti

4. I devojčice istražuju svoje genitalije

Devojčice, baš kao i dečaci, istražuju i diraju svoje intimne delove kako bi bolje shvatile šta to one imaju tamo dole. Sve to je deo njihovog razvoja pa ne treba posebno da se čudite.

 Foto: Shutterstock

5. Devojčice su vrlo osetljive na vaše osećaje

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Scientific American, ženska deca jako upijaju osećaje njihovih majki. Drugim rečima, nije iznenađujuće ako vaša devojčica brizne u plač nakon što je videla vas kako plačete. Ova urođena empatija manifestuje se vrlo rano.

6. Devojčice sve primećuju

Čak i dok još ne mogu da govore, devojčice primećuju i reaguju na sve. Bilo da ste promenili frizuru, ne želite da se slikate ili istiskate mitisire, vaša malena će početi u svemu da vas kopira.

Povezane vesti

7. Ženska deca rano nauče da govore

Jezični centar u mozgu djevojčica aktivira se vrlo rano dok traže načine kako komunicirati s drugima. To znači da one govore puno više i koriste više riječi od dječaka, tvrdi istraživanje provedeno na Sveučilištu Northwestern.

8. Biraće šta žele da nose

Čim se sretne s konceptom mode i biranja odeće, počeće da izražav svoje oduševljenje ili nezadovoljstvo autfitima koje ste izabrali za nju. Neke devojčice odluku potpuno prepuštaju mamama, ali druge žele da nose samo ono što se njima sviđa. Nemojte da joj branite, poštujte njenu zainteresiranost i kreativnost od najmanjih godina.

Povezane vesti

9. Ne vole sve devojčice roze boju

Zašto bi ružičasta morala da bude sinonim za žensko dete? Ako vaše dete želi da nosi kostim Supermana, neka nosi. Isto važi i ako želi da se igra s kamionima, umesto s Barbikama.

10. Moraćete da zaštitite svoju šminku

Devojčice jednostavno obožavaju da istražuju šminku, ali opasnost predstavlja kada počnu da je guraju u usta i jedu je. Šminka, a pogotovo lakovi za nokte, sadrže puno štetnih hemikalija koje mogu da naprave pravi haos u dečjem organizmu. Sklonite svu šminku, kreme i potencijalno opasne stvari što dalje od nje.

11. Devojčice su jače nego što mislite

Koja vam je prva stvar pala na pamet kada ste čuli da očekujete devojčicu? To je verojatno bila kombinacija oduševljenja i zabrinutosti jer ovaj svet može biti zastrašujuć za ženski pol. Međutim, devojčice, devojke i žene su puno jače nego što mislimo.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica