Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problem noćnog mokrenja: Dete koje se budi u mokrom krevetu je dete koje pati

Iako o njemu roditelji nerado govore, problem noćnog umokravanja nije retkost, a Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, između ostalog skreće pažnju da nikako ne treba kažnjavati dete ako dođe do nevoljnog mokrenja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Problem noćnog umokravanja kod jednog broja mališana postaje još izraženiji pred polazak u školu, jer je za neke ulazak, a za neke povratak u školske klupe na neki način stresan. Najveća greška koju roditelji u takvim situacijama mogu da naprave jeste da vrše dodatni pritisak na dete.

Zato baš ovih dana Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, između ostalog i tematskim bilbordima skreće pažnju da nikako ne treba kažnjavati dete ako noću mokri u krevet.

Iako o njemu roditelji nerado govore, problem noćnog umokravanja nije retkost, a lečenje medikamentima traje do šest meseci. Profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, specijalista dečje hirurgije i urologije, ukazuje da u Srbiji oko 10 odsto sedmogodišnjaka pati od nekontrolisanog curenja mokraće tokom sna. To je, naravno, samo procena, tačan broj dece sa ovim problemom se ne zna.

Da li roditelji na vreme traže stručnu pomoć?

"Nažalost ne. Roditelji odlažu javljanje lekaru jer smatraju da će problem spontano nestati. Deca koja mokre u krevet ne rade to namerno i nikako se ne preporučuje da ih zbog toga roditelji kažnjavaju. Enureza je veoma čest problem i u praksi vidimo da biva zanemaren, a veoma nepovoljno utiče na kvalitet života cele porodice, i može ostaviti dugoročne zdravstvene i psiho-socijalne posledice po dete."

Povezane vesti

Šta je zapravo reper, kada treba potražiti pomoć lekara?

"Kada dete do pete godine ne uspostavi potpunu kontrolu nad mokrenjem, ali i kada se umokri jednom ili dva puta nedeljno, potrebno je obratiti se lekaru."

Kada je noćno umokravanje posledica fizioloških, a kad emocionalnih problema kod dece?

"Najčešći razlozi noćnog mokrenja su smanjeni kapacitet bešike, pojačana proizvodnja mokraće u snu i čvrst san. Češće je kod dečaka i veoma često je i roditelj imao sličan problem u detinjstvu. Znatno ređe su u pitanju različiti psihološki problemi, poput poremećene porodične dinamike ili nasilja."

Noćno mokrenje ipak ne može da se posmatra kao izolovan problem, jer ono značajno opterećuje tu decu.

"Zanemarivanje ovog problema nepovoljno utiče na mnogo oblasti života deteta i porodice na školske odnose i uspeh, emotivnu dobrobit deteta, samopouzdanje i dnevno funkcionisanje."

Povezane vesti

Da li porodica uvek reaguje na pravi način?

"Kada dete mokri u krevet, neretko i svakodnevno, to remeti život deteta, ali i ritam cele porodice. Dešava se da roditelj pribegne kažnjavanju deteta kako bi rešio problem. Ovo je nevoljna radnja i kazna nije rešenje. Naprotiv, celu situaciju učini još težom. Psihološke posledice noćnog mokrenja su povlačenje deteta, pojačana stidljivost, smanjeni socijalni kontakti, pa posledično i razvijanje depresivnih i anksioznih stanja. Veoma je važno detetu pružiti podršku, posebno kada je reč o adolescentu jer je taj period inače veoma izazovan. Dete koje se budi u mokrom krevetu je dete koje pati i važno je pružiti mu medicinsku i psihološku podršku."

Odakle se kreće u sagledavanju i terapiji problema sa noćnim umokravanjem?

"Cilj nam je da utvrdimo uzrok i u zavisnosti od toga preporučimo tretman. Na raspolaganju su nam savremena terapija, lekovi, alarmi, dnevnici mokrenja ... Zadatak porodice je da bude uporna u sprovođenju plana lečenja i tada rezultati ne izostaju. U timu imamo i psihologa koji porodici može da pomogne da se izbori sa posledicama umokravanja deteta u uzrastu iznad pet godina."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica