Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sazrevanje i fizički razvoj: Kako rastu i menjaju se deca od 5. do 8. godine

Saznajte na koji način se vaše dete menja i razvija u periodu od pete do osme godine.

U uzrastu od pete do osme godine među decom sve više mogu da se primete međusobne razlike i lične osobenosti, postaju uočljivije nasleđene osobine i fizičke karakteristike, ali i razvoj u odnosu na kvalitet života koji imaju.

Neka dece, doduše mali broj njih, do osme godine uđe i u rani pubertet, što ih dodatno razlikuje od dece njihovog uzrasta.

Prosečna težina i visina

Deca školskog uzrasta nastavljaju da rastu i da dobijaju na težini istim tempom kao i predškolci, a to znači da godišnje porastu od 5 do 7 centimetara, a na težini dobiju i od 1 do 3 kilograma godišnje. 

Ovaj tempo rasta traje sve do puberteta.

Povezane vesti

Fizičke promene

Deci se u ovom periodu izdužuju noge, a samim tim postaju viši, i vitkiji. Sve što pojedu, brzo se "raspoređuje" po telu, te im je stomak ravan (osim ukoliko dete, zbog nepravilnog načina ishrane, pati od gojaznosti). Polako se izgrađuje mišićna masa, a deca, iako mršava, postaju snažnija.

U isto vreme u odvijaju se promene i u mozgu koje, uz snagu, omogućavaju detetu bolju ravnotežu i koordinaciju.

Oko sedme godien mlečne zube smenjuju stalni, a menja se i oblik lica. Crte lica postaju oštrije, a donja vilica veća i istaknutija, kako bi se u njoj lakše smestili novi zubi. Promene vilice mogu učiniti da čitavo lice deluje izduženije.

Povezane vesti

Kod neke dece menjaju se i boja i tekstura kose, obično potamni i ojača. Često dečija talasta kosa u ovom periodu postane kovrdžava.

Rani pubertet

Uobičajeno vreme za rast dojki i prvih stidnih dlaka oko devete ili desete godine, ali, iako nije uobičajeno, nemojte se iznenaditi ukoliko vaša devojčica sazri i malo ranije. Svakako oko sedme ili osme godine, moguće je uočiti i prve znake puberteta. 

Povezane vesti

Kod većine dečaka u ovom periodu ne postoje vidljivi znaci puberteta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica