Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hodanje na prstima kod dece - prolazna faza ili problemi u razvoju?

Mnoga deca svoje prve koračiće naprave upravo na prstima. Ukoliko prostor nastave da osvajaju na ovaj način, roditelji počinju da se brinu, a da li za to zaista ima i razloga?

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Ukoliko dete ne hoda na prstima sve vreme, nego povremeno, malo je verovatno da je u pitanju neki ortopedski problem", kaže za prestižni portal o zdravlju dece BabyCentar.com stručnjak za razvoj, pedijatar Endru Ejdsmen.

Mnoga deca šetaju na prstima u fazi prohodavanja dok se pridržavaju za nameštaj pokušavajući da pređu od kreveta do stola ili do fotelje, a kasnije, kada prohodaju, na prstima šetaju jer im je zabavno. 

Povezane vesti

Međutim, ako dete konstantno hoda na prstima trebalo bi da prorazgovarate sa pedijatrom jer za to postoji nekoliko razloga. 

Najozbiljniji problem zbog kog deca hodaju na prstima jecerebralna paraliza(koja se najčešće javlja kod dece koja su rođeno pre termina i kod njih bi trebalo posebno povesti računa jer su sklona diplegiji - obliku cerebralne paralize koja zahvata obe strane tela).

Problem bi takođe mogao biti i fizički. Nije često, ali dešava se da neka deca imaju skraćene Ahilove tetive, što im hod na čitavom stopalu, bez pomoći, čini gotovo nemogućim. Na sreću, ukoliko se otkrijena vreme, ovaj problem se lako rešava kako operativnim tako i neoperativnim zahvatima istezanja tetiva.

Povezane vesti

Hod na prstima može se javiti i kod potpuno zdrave dece kod kojih ne postoji nikakvo medicinsko opravdanje za način na koji šetaju. Takav hod naziva se idiopatski hod na prstima, a uzrok je nepoznat. Mada i on ima svoju istoriju. U prošlosti se ovakav hod nazivao "naviknuto hodanje na prstima" odnosno, pretpostavljalo se da je dete samo naviklo da tako hoda. Takođe, neki lekari nazivali su ga i "porodičnim hodanjem" jer su neke studije pokazale da deca često nasleđuju način hoda od nekoga iz porodice. 

Idiopatsko hodanje na prstima javlja se u od pet do dvanaest slučajeva kod potpuno zdrave dece, a lekari su pokušali i da ga dovedu u vezu sa drugim kašnjenjima u razvoju, odnosno sa kašnjenjem u razvoju govora ili senzo-motornim poteškoćama.

Povezane vesti

Ukoliko se utvrdi da pored hoda na prstima dete ima još nekih razvojnih problema potrebno je da pedijatar uradi dodatna neurološka ispitivanja i testove i odredi terapiju ukoliko je to potrebno.

Ukoliko rezultati ne pokažu nikakve druge razvojne probleme, onda će dete najverovatnije vremenom samo ispraviti hod.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica