Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki broj roditelja veruje da je tamnjenje kože dobro za decu - stručnjaci misle drugačije...

Iako svi volimo de pohvalimo tamnijim tenom i zadovoljni smo kada pocrnimo na suncu, sutručnjaci upozoravaju da to nije razlog za preveliku sreću.

 Izvor: Foto: Profimedia

Nakon toplotnog talasa koji je zahvatio Englesku, Nacionalna zdravstvena služba i Meteorološka služba te zemlje ponovo su upozorili roditelje da je tamnjenje kože znak je njenog oštećenja, a ne sjajnog zdravlja.

Povezane vesti

IstraživanjeTrećina roditelja u Engleskoj veruje da je tamnjenje kože dobro za decu, pokazalo je britansko istraživanje u kom je učestvovalo 1000 roditelja s decom do 11 godina. Svaki deseti roditelj rekao je svom detetu da skine majicu na suncu kako ne bi imalo bele tragove. A da kremu za sunčanje treba nanositi detetu samo ako ono počne da crveni ili gori, smatra 21 posto roditelja. 

Potamnela koža ne sprečava sunčeve zdrake da na oštete kožu. Tozapravo jeste znak da je koža oštećena i pokušava da se zaštiti, upozoravaju stručnjaci. 

Nakon što kožu izložimo suncu, ćelije zvane melanociti proizvode tamni pigment, melanin, koji pokušava da apsorbuje UV zračenja, pa tako koža postaje tamnija. 

Neprestano izlaganje suncu može dovesti do raka kože u kasnijem životu. Budući da UV zračenja ne možemom osetiti, vrlo je lako izgoreti, pogotovo ako imate svetlu kožu sa puno madeža. 

Deca i bebe imaju puno osetljiviju kožu od odraslih. Bebe do šest meseci ne treba uopše izlagati direktnom suncu. Decu treba mazati kremama sa zaštitnim faktorima, obući im prikladnu, laganu, pamučnu i prozračnu odeću i glavu im pokriti šeširićem. 

Povezane vesti

"Ne postoji sigurno sunčanje, ni na suncu ni u solarijumu. Potamnela koža je znak da se telo brani od previše sunca, a izgorela je jasan pokazatelj da vam je koža oštećena", objasnila je Nikol Smit iz britanskog Centra za istraživanje karcinoma za BBC. 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica