Sramežljivost se ne može “izlečiTI”, ali se može korigovati do mere koja je neophodna za normalan društveni život.

Psihološkinja Suzan Gelb, doktorka i lajf kouč, veruje da nikada nije kasno da postanemo osoba kakva želimo da budemo - snažna, samopouzdana, smirena, kreativna. 

Iz tog razloga, ona ima nekoliko saveta za roditelje koji na vreme prepoznaju znakove stidljivosti kod svog deteta:

Dopustite deci da završe svoje misli i rečenice

Mnogi dobronamerni roditelji žele da upadnu detetu u pola rečenice dok ono govori, nudeći neke svoje ideje ili misli ili drugim rečima završavajući rečenice umesto deteta.

Međutim, to može uticati na detetovo samopouzdanje, jer na taj način ono može pomisliti da je to što ima da kaže nezanimljivo ili nevažno. Iz tog razloga uvek prvo sačekajte da završi svoju misao iako možda već znate šta će vam reći.

Ne kritikujte

Skoro je stopostotno sigurno da će vaše dete držati jezik za zubima, ukoliko pretpostavlja da ćete ga čim počne da priča kritikovati... “Zašto bih bilo šta rekao/rekla ako će me odmah poklopiti.” Isto tako, roditelji se često pitaju zašto deca uglavnom kažu “ne znam” kada im postave pitanje.

Slušajte

U dečjoj prirodi je da žele da dele stvari, posebno sa onim ljudima kojima veruju.

Ako vaše dete ima poverenja u vas i oseća se sigurno, ono će želeti sve da vam ispriča. Zato je važno da sa pažnjom slušate šta vam govori, pridržavajući se prethodna dva pravila.

Hvalite 

Ovo stalno ponavljam roditeljima - hvalite svoju decu kada god urade nešto vredno hvale. Svi volimo komplimente. A kada ih dobijemo, osećaj je toliko dobar, da onda samo želimo još više. To nas motiviše da budemo još bolji i sjajno je za samopouzdanje.

Preispitajte sebe

Na skali od jedan do 10, koliko ste vi stidljivi? Da li svojim ponašanjem dajete detetu loš primer? Ako je odgovor da, onda bi trebalo da počnete od sebe. Za vaše dobro, ali i, što je još važnije, za dobro vašeg deteta. Nekada nam je potrebna i pomoć psihologa, te se ne ustručavajte da je potražite, to će biti prvi korak kojim ćete stati na put stidljivosti.