Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Faze u razvoju: Da li je normalno to što moje dete voli da se šeta golišavo?

Mnoga deca, posebno kada dođe leto i kada na sebi nose odeću koja se lako skida, vole da se "raskomote" i da se šetkaju okolo bez odeće. Nekada je to simpatično, nekada neprijatno i frustrirajuće, a da li je to normalna faza i šta ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Da, skidanje i trčkaranje okolo bez odeće i normalno dečije ponašanje. To je jedan on od načina na koji deca dokazuju svoju nezavisnost i pokazujukako i oni imaju svoje mišljenje i stavove. Takođe, to može biti znak da je dete spremno za odvikavanje od pelena, pišu stručnjaci.

Faza u kojoj vole da budu golišavi ne traje dugo, ali dok traje roditeljima nije baš uve simpatično. Ponekada može da bude neprijatno i frustrirajuće, posebno kada ste porodica nalazi na javnom mestu ili su došli gosti.

Za dete je korisno da ga puštate da šte po kući bez odeće kada je prikladno vreme za to. Ali to je i trenutak kada treba da počnete sa detetom da razgovarate o tome kako je njegovo telo nešto privatno i da pred drugim ljudima mora da nosi odeć

Ukoliko imate tvrdoglavo detence koje odbija da se obuče pokušajte tako što ćete mu ponuditi nekoliko opcija. Na primer, pitajte dete da li želi da optrči još dva-tri gruga oko sobe pa da se onda obuče ili želi da se obuče odmah. Dok ste napolju ili kada su vam tu gosti, obucite detetu odeću koja ima dugmiće ili se kopča na leđima, odnosno nešto što se malo teže skida.

U svakom slučaju, znajte da je to normalna faza i da će proći. Ne pravite preveliki "problem" oko toga i ne terajte ga da se oblači jer će te tako naučiti vaše dete da se stidi svog telaIa. Sa druge strane, nemojte se ni previše šaliti jer ćete ga na taj način ohrabriti da nastavi svoju zabavnu "tačku".

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica