Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 načina da prevenirate pojavu kašlja kod dece

Veliki broj infekcija disajnih organa kod dece propraćen je produktivnim kašljem, koji nastaje usled nagomilavanja sekreta u srednjim i malim bronhiolama. Kako zaštiti mališane i sprečiti ove tegobe?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca teško izbacuju sekret iz disajnih puteva koji ih "guši", ometa njihov san i pravilnu ishranu. Najbolji način da pomognete svom mališanu je da prevenirate razvoj bolesti i sprečite pojavu zrelog kašlja.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako da zaštitite svoje dete:

1. Ojačajte imuni sistem

Dovoljno sna i pravilna ishrana osnovni su preduslov dobrog zdravlja, kako kod odraslih osoba, tako i kod dece. Zato, obezbedite svojim mališanima zdrav san i pažljivo birajte obroke, u skladu sa njihovim uzrastom i aktivnostima.

Povezane vesti

2. Izbegavajte suv vazduh

Redovno provetravajte prostorije u kojima dete provodi vreme i spava. Ukoliko je potrebno, nabavite i ovlaživač vazduha. 

3. Izbegavajte kontakt sa bolesnim osobama

Mikroorganizmi se lako i brzo prenose (dovoljno je da se neko pored nas samo zakašlje, pa da se inficiramo), te je posebno važno da ne deca ne borave u društvu inficiranih osoba. Takođe, treba izbegavati i rukovanje jer ljudi prilikom kašljanja stavljaju ruku na usta, te su one pravi "izvor" neželjenih virusa. 

Povezane vesti

4. Sprečite prenošenje infekcije 

Ukoliko je dete ipak bilo u kontaktu sa inficiranim osobama, ne dozvolite mu da dodiruje lice (posebno nos i usta), kako bi smanjili rizik od zaraze (brave na vratima, kolica u supermarketima i drugi predmeti za široku upotrebu, takođe mogu biti mesto gde se mikroorganizmi kriju).

5. Vodite računa o higijeni

Često pranje ruku vrućom vodom i sapunom smanjiće mogućnost prenošenja zaraze i zaštiti vaše dete od brojnih bolesti, među kojima je i infekcija disajnih puteva. 

Povezane vesti

Ukoliko se i pored sprovođenja preventivnih mera vaše dete ipak razboli i pojavi se produktivni kašalj, konsultujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom u vezi sa pravim izborom sirupa koji razređuje sekret i podstiče iskašljavanje.

Autor: S.M.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica