Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Šta je beta - glukan i kako utiče na imunitet mališana?

Kada je u pitanju jačanje imuniteta kod mališana, sve češća preporuka lekara je uzimanje beta-beta glukana, a evo i kako on utiče na zdravlje dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dnevni unos beta – glukana iz kvasca može smanjiti učestalost pojave infekcija gornjih disajnih puteva kod dece za 66 posto, tvrde irski naučnici nakon sprovedenog istraživanja.

Beta - glukan je prirodni sastojak poreklom iz kvasca (Saccharomyces cerevisiae), a autori istraživanja smatraju kako njegova molekulska struktura ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta.

Povezane vesti

U istraživanju je učestvovalo 174 dece uzrasta od 12 do 48 meseci koja su u poslednja tri meseca imala barem 2 infekcije gornjih disajnih puteva. Deca su bila raspoređena u tri grupe od kojih su dve dobijale 35 mg odnosno 75 mg beta – glukana, dok je treća grupa primala placebo.

Rezultati su pokazali kako su deca koja su dobijala beta – glukan bila mnogo zdravija tokom istraživanja, u odnosu na grupu koja je dobijala placebo.

Tokom 12 nedelja, koliko je trajalo istraživanje, 85 posto dece u placebo grupi obolelo je zbog infekcije gornjih disajnih puteva. Dok je od ove infekcije obolelo 47 odnosno 32 posto dece koja su dobijala beta – glukan – što je značajno manje u odnosu na grupu koja je dobijala placebo. 

Povezane vesti

Naučnici su zaključili kako uzimanje beta – glukana iz kvasca jača imuni sistem i utiče na to da on mnogo efikasnije i brže obavlja svoj posao.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica