Pedijatri su, izgleda, prihvatili da društvene mreže i elektronski uređaji neće nestati i da je nemoguće decu zaštititi od njih.

Zato Američka akademija pedijatara u novim preporukama nije navela da decu mlađu od dve godine treba udaljavati od telefona, kompjutera i tableta.

Novi dokument objavljen u novembarskom izdanju "Pediatrics Journal", za razliku od ranijih, ne preporučuje roditeljima da mališanima zabranjuju rukovanje uređajima, nego da im upotrebu ograniče na jedan ili dva sata. Ovog puta, oni kažu da računari, tableti i smartfoni "nisu zli" i da ne moraju da ih izbegavaju.

Prema novim preporukama, sasvim je prihvatljivo da dete mlađe od 18 meseci može da koristi servise poput FaceTime i Skype kako bi komuniciralo s članovima porodice, dok oni uzrasta od 18 do 24 meseca već mogu da gledaju tv sa roditeljima. Deca uzrasta od dve do pet godina mogu da gledaju sat vremena "kvalitetnog programa" na platformama namenjenim deci.

Za decu stariju od pet godina ne postoje ograničenja kada je reč o upotrebi medija.  

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.