Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti lekara: Kako ojačati imunitet mališana

Tek u 12. godini imunitet kod dece dostiže kapacitet odraslih, pa bi stoga do tada trebalo obratiti više pažnje, posebno u zimskom periodu, savetuju lekari...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od respiratornih infekcija deca u proseku obole četiri do sedam puta godišnje, a mališani koji idu u kolektiv i češće. Razlog za to je što odbrambene sposobnosti organizma u tom uzrastu još nisu dovoljno razvijene. Tek u 12. godini imunitet kod dece dostiže kapacitet kao kod odraslih.

Da bi se deca zaštitila, naročito zimi, kada se povećava broj virusnih i bakterijskih infekcija, trebalo bi ojačati njihov imunitet. To može da se postigne pravilnom ishranom i uzimanjem suplemenata.

Mnogi ne znaju da su creva najveći organ imunog sistema, jer se u njihovom zidu nalazi više od 70 odsto ukupnog broja imunih ćelija organizma.

Povezane vesti

U njima je normalno prisutna crevna mikroflora koju čine probiotske, tzv. prijateljske bakterije. Pored toga što imaju značajnu ulogu u varenju one i štite organizam od infekcija izazvanih patogenim bakterijama i virusima.

"Na stvaranje imuniteta pre svega utiče način života", kaže magistar farmacije Jelena Šteković, iz farmaceutske kompanije "Ivančić i sinovi". "To podrazumeva redovnu higijenu ruku i usne duplje, dovoljno sna, fizičku aktivnost, boravak u prirodi na svežem vazduhu... Značajnu ulogu imaju i pravilna i izbalansirana ishrana, kao i uzimanje dijetetskih proizvoda koji sadrže probiotske bakterije, posebno iz roda bifidobakterija."

Dokazano je da se kod dece koja redovno uzimaju probiotike smanjuje učestalost respiratornih infekcija. Ona manje moraju da piju antibiotike, a ređe su podložna povišenoj temperaturi, kašlju, sekreciji iz nosa, i manje odsustvuju iz kolektiva.

Lekari savetuju da se uz antibiotike obavezno uzimaju dobre bakterije, kako se ne bi narušila crevna flora, i dodatno smanjio prirodni imunitet. Probiotik, međutim, može da se uzima i preventivno, za jačanje imuniteta i očuvanje opšteg dobrog stanja organizma. Posebno se preporučuje deci sklonoj alergijama, čestim respiratornim infekcijama, kao i deci koja kreću, ili već idu u jaslice, vrtić ili školu.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica