"Neophodan preduslov za normalan rast je zdravlje deteta, akutne bolesti ga ne usporavaju, dok hronične mogu da dovedu do znatnijeg, pa i nenadoknadivog poremećaja rasta. Nedostatak hormona rasta je najčešći uzrok patološki niskog rasta", kaže dr Radmila Kosić, specijalista pedijatrije i potpredsednica nacionalnog udruženja osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom "Horast".

Rast je složen proces tokom kojeg se menja telesna masa, visina, oblik i proporcije tela, a niz međusobno povezanih faktora utiče na brzinu kojom će date rasti i kolika ća biti njegova konačna visina.

"Zbog niskog rasta u odnosu na vršnjake češće se javljaju dečaci. Porodični, konstitucionalno nizak rast, najčešći je razlog niskog rasta. Merenjem visine roditelja i ciljanim razgovorom o dinamici rasta oba roditelja, obično se utvrdi da su i oni sami izrazito niski ili su sporo rasli u odnosu na vršnjake, ali su dostigli normalnu visinu. Kod ove dece nije potrebna nikakva terapija. Nizak rast koji prati genetske, metaboličke ili hronične bolesti, leči se lečenjem osnovne bolesti. Nedostatak hormona rasta je najčešći uzrok patološki niskog rasta. Najčešće se ne otkrije uzrok manjeg lučenja hormona rasta iz hipofize. Znaci su: dete je nisko u odnosu na roditelje, proporcionalne građe tela, kasni nicanje zuba, punačko, nezrelih crta lica, malih šaka i stopala i malih spoljašnih genitalija. Rast je usporen, a pubertet se javlja sa značajnim zakašnjenjem. Na tržištu postoje farmaceutski oblici hormona rasta koji je je identičan prirodnom, pa se ovaj nedostatak uspešno leči", tvrdi dr Kosić.

Kako kaže, visina oca i majke određuje očekivanu visinu deteta. Da bi ono tu visinu postiglo i preraslo, neophodna je pravilna i uravnotežena ishrana, odsustvo hroničnih bolesti, kao i povoljna emocionalna klima u kojoj dete raste.

"Svi ovi faktori se usklađuju kroz rad endokrinih žlezda: hipofize, štitne žlezde i nadbubrežnih žlezda. One luče hormone koji stimulišu rast u dužinu i sazrevanje kostiju", objašnjava doktorka.

Upravo zbog toga, naša sagovornica ukazuje na važnost merenja visine deteta od najranijeg uzrasta jer je, kako se ocenjuje, rast deteta glavni pokazatelj njegovog zdravstvenog stanja i to će biti tema "Nedelje rasta" koja se obeležava poslednje nedelje septembra.

Terapija potpuno besplatna

Ukoliko se otkrije da detetu nedostaje hormon rasta, potrebno je da terapiju prima svakodnevno duži period, nekada čak i do kraja života. Terapija je u Srbiji potpuno besplatna, za razliku od nekih drugih zemalja.

"Najčešće zbog straha kada se spomene da je hormonska terapija u pitanju roditelji smatraju da mogu da naškodi detetu. Ipak, to nije ništa bolno i može samo da koristi. Moj sin je rođen sa ovim problemom, ali on je imao sreće da sam mu ja majka, tako da je sada normalnog rasta, dete koje potpuno nesmetano obavlja sve aktivnosti, raste i razvija se", objašnjava dr Kosić.