Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 saveta kako da naučite dete da izduva nos

Iako je odraslima uklanjanje sekreta iz nosa jednostavna radnja, mališanima je jako komplikovano da shvate šta se od njih očekuje. Evo kako da im pomognete...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Održavanje higijene nosa od velike je važnosti, a roditeljima se preporučuje da vode računa o redovnom uklanjanju sekreta iz nosa deteta. Međutim, to nije baš tako lako, jer mališani pre toga moraju da nauče kako se to radi.

Evo nekoliko saveta kako da im pomognete da što brže nauče kako da izduvaju nosić:

Pohvala kao podsticaj

Najbolje je da svoje dete učite u fazama da izduva nosić. Umesto da ga zatrpavate maramicama, iskoristite druge mogućnosti. Kada su uzbuđena, deca brže ispuštaju vazduh kroz nos, zato im dajte igračku ili napravite smešnu grimasu, a kada počnu da duvaju i izbacuju sekret iz nosa, pohvalite ih i čestitajte određenom frazom koja će biti karakteristična svaki put kada pravilno dunu kroz nos. Ako ovo radite redovno, dete će shvatiti šta se zapravo od njega očekuje, kao recimo kada treba da mahne ili baci petaka.


Pogledajte i Zdravlje dece: Tehnike koje pomažu mališanima da lakše progutaju tabletu

Iskoristite prednosti kupanja

Kupanje je idelano da decu naučite ovom, za njih, komplikovanom zadatku. Naterajte ga da stavi nosić tik ispod mlaza vode i da pravi mehuriće koristeći nos. Ovo će mališanima svakako biti zanimljivo, a tako će i lakše naučiti da duvaju kroz nos.

Pogledajte i Zdravlje deteta: Kako spustiti visoku temperaturu?

Koristite ogledalo

Dok vi znate da će se duvanjem nosa nešto dogoditi, mališani nemaju predstavu o tome. Oni ne znaju da im kijanje olakšava disanje i da nešto izlazi iz nosa kada su prehlađeni. Sledeći put kada je vašem mališanu zapušen nosić stavite ga ispred ogledala i, ma koliko to vam bilo neprijatno, naterajte ga da duva sve dok nešto ne izađe napolje.


Pogledajte i Prolećne alergije kod dece: polenska kijavica

Napravite trkačku stazu

Još jedan zabavan način da naučite dete da izbacuje vazduh iz nosa jeste da napravite jednostavnu trkačku stazu na stolu. Nacrtajte start i cilj i poređajte dva lagana predmeta kao što su šljokica, uglić papira ili pero, a glavu mališana postavite u ravni sa stolom, što ćete isto i vi uraditi. Igra je prosta - sve što treba da radite jeste da, duvajući kroz nos, svoj predmet dovedete do cilja.


Pogledajte i Kada odvesti dete kod lekara: 12 simptoma koje ne smete da ignorišete!

Neka duvanje nosa postane obaveza

Baš kao što ih hvalimo kada nauče da vezuju pertle, trebalo bi da učinimo da se isto tako važno osećaju kada uspešno izduvaju nos. Budite kreativni koliko god želite, kupite lepe maramice sa dečjim motivima ili podstaknite dete da samo dizajnira i ukrasi svoju kutiju maramica, a potom ga izazovite da dok ne potroši poslednju maramicu iz kutije samo nauči da duva u njih.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica