Kada postanu roditelji, ljudi odjednom nauče još mnoge nove stvari, kao što je recimo posao lekara. Ukoliko vašem mališanu curi nosić, ukoliko mu rastu zubići, mnogi će znati šta treba uraditi. 

Međutim, nekad su stvari ozbiljnije i mogu dovesti u zabunu. Kolika temperatura se zapravo smatra "visokom"? Koja vrsta stomačnih tegoba znači da vaš mališan oseća više od prosečnog bola? Mnoga i druga pitanja muče roditelje, te nisu sigurni kada potražiti stručnu pomoć.

"Kad god su zabrinuti oko nečega, roditelji bi trebalo da se obrate lekaru i traže medicinsku pomoć", kaže Anita Čandra, pedijatar i profesor na američkoj Akademiji pedijatara.

Kako biste bili sigurni koji simptomi uvek zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, pedijatri su napravili spisak najozbiljnijih:

Visoka temperatura

Temperatura od 38 stepeni ili viša kod beba mlađih od tri meseca; Temperatura viša od 38,3 stepeni kod beba između tri i šest meseci; Temperatura viša od 39 stepeni kod beba između šest i 12 meseci.

Pedijatri ističu da kada je temperatura u pitanju, cifra koju će termometar pokazati nije toliko bitna koliko uzrast deteta. Tako je deci mlađoj od tri meseca, kojima temperatura raste do 38 stepeni, hitno potrebna medicinska nega.

“Ukoliko je groznica izazvana bakterijskom infekcijom urinarnog trakta – brzo bi mogla da se proširi kroz telo“, upozorava pedijatar Dženifer Šu, koautorka knjige “Kući sa bebom: Od rođenja do realnosti“, i dodaje da temperaturu najčešće izaziva virus, ali da se ipak mora proveriti. 

Groznica koja ne prolazi

Groznica koja ne prolazi uprkos lečenju ili traje duže od pet dana.

Ako ste svom detetu dali propisane lekove, a groznica još uvek ne prolazi, obratite se lekaru. Ovo je znak da je infekcija isuviše jaka da bi se organizam izborio.

Običan virus ili grip prolazi otprilike za pet dana. Groznica koja traje duže od pet dana (čak i ako je temperatura niska) može da bude izazvana bakterijskom pneumonijom, koja zahteva lečenje antibioticima, objašnjava Alana Levin, pedijatar iz Njujorka.

Groznica praćena glavoboljom

Groznica koja je praćena ukočenošću, glavoboljom ili bilo kakvim osipom.

Obratite se odmah lekaru, jer ovo može biti znak da je u pitanju meningitis, što zahteva hitnu intervenciju.

Kružni osip

Osip koji podseća na metu ili se sastoji od sićušnih crvenih tačkica koje ne nestaju kada pritisnete kožu.

Osip u obliku prstena sa crvenom tačkom u sredini, može ukazati da je u pitanju Lajmska bolest. Sa druge strane, ako primetite sitne modrice, to može biti znak da je u pitanju poremećaj krvne slike. Moguće da je u pitanju samo alergijska reakcija na nešto, ali ako niste sigurni, najbolje je da se obratite stručnjacima.

Neobičan mladež

Mladeži koji su novi ili su se promenili.

Vodite računa o postojećim mladežima svog deteta, posebno onih koji su tu od rođenja, zato što oni imaju više šansi da postanu maligni. Jednom mesečnom pregledajte celo telo vašeg mališana, kako bi utvrdili da li se pojavio neki novi mladež ili se neki stari promenio. 

Obratite se lekaru u slučaju da primetite da je neki od njih čudnog oblika, ima nejasne ivice, nije iste boje ili je uvećan. 

PageBreak

kada-odvesti-dete-kod-lekara-12-simptoma-koje-ne-smete-da-ignori

Bol u stomaku

Bol sa donje desne strane stomaka ili iznenadni grčevi koji ne prestaju.

Ako vaše dete oseća bol sa donje desne strane stomaka, recite mu da skoči – ukoliko mu je to teško, može biti da je u pitanju slepo crevo. Iako se slepo crevo nalazi upravo na toj strani, ne mora da znači da će dete tu i da oseća bol, jer nekad se dešava da bol krene od pupka, šireći se na desno. “Ukoliko je u pitanju stomačni virus, on je obično praćen, bolom u stomaku, povraćanjem i dijarejom. Kod slepog creva simptomi su drugačije raspoređeni. Najpre se javlja dijareja, onda abdominalni bol, pa povraćanje, pa groznica“, kaže doktor Braun. Dakle, ako primetite bilo koji od ovih simptoma obratite se lekaru.

Ako je dete mlađe od četiri godine i ima bolove u stomaku, koji se ponavlja iz minuta u minut, to može biti znak Invaginacije (Intususcepcija). Bol se pojavljuje na svakih 20-60 minuta i mogu biti praćeni povraćanjem, groznicom, a moguće je i da se u stolici javi krv.

Glavobolja praćena povraćanjem

Glavobolja koja se javlja u ranim jutarnjim časovima, koja može da probudi dete iz sna ili je praćena povraćanjem.

Ovo mogu da budu znaci migrene, a vaš doktor će u tom slučaju prepisati određene lekove. Migrene kod dece nisu opasne, ali ovo takođe mogu biti simptomi i nečeg ozbiljnijeg, zato potražite lekarsko mišljenje.

Poremećeno mokrenje

Suva usta i usne, smanjeno mokrenje, ravna fontanela (kod odojčadi), suva koža ili koža koja ostaje zgužvana kada uštinete ili prekomerno povraćanje ili proliv.

Ovi znaci su povezani sa dehidracijom i potrebno je brzo lečenje, jer dehidriranost može dovesti do šoka organizma. Pozovite Hitnu pomoć ili odvedite dete u bolnicu ako primetite ove znakove. U suprotnom, pozovite doktora i potrudite se da vaše dete pije dovoljno tečnosti.

Modra usta

Plavetnilo ili promene boja oko ustiju; otežano disanje; zadihanost ili škripanje u plućima dok dete diše.

"Problemi sa disanjem su više zabrinjavajući ako se zvuci čuju iz predela grudi i pluća, a ne nosa“, kaže doktor Šu. Sve to može da ukazuje na gušenje, alergijsku reakciju ili astmu (koja se može javiti i kod sasvim male dece), upalu pluća. Zato se odmah obratite lekaru.

Otečenost lica

Otečen jezik, usta ili oči, naročito praćeni svrabom i povraćanjem.

Ovo obično ukazuje na ozbiljnu alergijsku reakciju. Simptomi mogu da budu i znojenje, problemi sa disanjem. Ako primetite bilo šta od toga, potrebno je hitno reagovati. 

Povraćanje nakon pada

Pad ukoliko je dete mlađe od šest meseci ili ima neke očigledne promene, poput zbunjenosti; gubitak svesti; povraćanje.

Ovo sve ukazuje da je potreban brz lekarski pregled. Ako je dete straije od šest meseci, obično ne nastaju nikakvi problemi, naravno, u zavisnosti od toga kako je dete palo i na šta. Svakako lekaru se morate obratiti u oba slučaja.ž

Obilno krvarenje

Rana koja je prilično otvorena ili ne prestaje da krvari nakon nekoliko minuta.

Ovo ukazuje da je vašem detetu potrebna stručna pomoć, a možda čak i ušivanje.