Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada odvesti dete kod lekara: 12 simptoma koje ne smete da ignorišete!

Nekad su neki naizgled bezazleni simptomi znak da je vašem mališanu potrebna hitna medicinska pomoć. Kako da ih prepoznate i kada da se obratite lekaru, savetuju američki pedijatri.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada postanu roditelji, ljudi odjednom nauče još mnoge nove stvari, kao što je recimo posao lekara. Ukoliko vašem mališanu curi nosić, ukoliko mu rastu zubići, mnogi će znati šta treba uraditi. 

Međutim, nekad su stvari ozbiljnije i mogu dovesti u zabunu. Kolika temperatura se zapravo smatra "visokom"? Koja vrsta stomačnih tegoba znači da vaš mališan oseća više od prosečnog bola? Mnoga i druga pitanja muče roditelje, te nisu sigurni kada potražiti stručnu pomoć.

Povezane vesti

"Kad god su zabrinuti oko nečega, roditelji bi trebalo da se obrate lekaru i traže medicinsku pomoć", kaže Anita Čandra, pedijatar i profesor na američkoj Akademiji pedijatara.

Kako biste bili sigurni koji simptomi uvek zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, pedijatri su napravili spisak najozbiljnijih:

Visoka temperatura

Temperatura od 38 stepeni ili viša kod beba mlađih od tri meseca; Temperatura viša od 38,3 stepeni kod beba između tri i šest meseci; Temperatura viša od 39 stepeni kod beba između šest i 12 meseci.

Pedijatri ističu da kada je temperatura u pitanju, cifra koju će termometar pokazati nije toliko bitna koliko uzrast deteta. Tako je deci mlađoj od tri meseca, kojima temperatura raste do 38 stepeni, hitno potrebna medicinska nega.

Povezane vesti

“Ukoliko je groznica izazvana bakterijskom infekcijom urinarnog trakta – brzo bi mogla da se proširi kroz telo“, upozorava pedijatar Dženifer Šu, koautorka knjige “Kući sa bebom: Od rođenja do realnosti“, i dodaje da temperaturu najčešće izaziva virus, ali da se ipak mora proveriti. 

Groznica koja ne prolazi

Groznica koja ne prolazi uprkos lečenju ili traje duže od pet dana.

Ako ste svom detetu dali propisane lekove, a groznica još uvek ne prolazi, obratite se lekaru. Ovo je znak da je infekcija isuviše jaka da bi se organizam izborio.

Povezane vesti

Običan virus ili grip prolazi otprilike za pet dana. Groznica koja traje duže od pet dana (čak i ako je temperatura niska) može da bude izazvana bakterijskom pneumonijom, koja zahteva lečenje antibioticima, objašnjava Alana Levin, pedijatar iz Njujorka.

Groznica praćena glavoboljom

Groznica koja je praćena ukočenošću, glavoboljom ili bilo kakvim osipom.

Povezane vesti

Obratite se odmah lekaru, jer ovo može biti znak da je u pitanju meningitis, što zahteva hitnu intervenciju.

Kružni osip

Osip koji podseća na metu ili se sastoji od sićušnih crvenih tačkica koje ne nestaju kada pritisnete kožu.

Osip u obliku prstena sa crvenom tačkom u sredini, može ukazati da je u pitanju Lajmska bolest. Sa druge strane, ako primetite sitne modrice, to može biti znak da je u pitanju poremećaj krvne slike. Moguće da je u pitanju samo alergijska reakcija na nešto, ali ako niste sigurni, najbolje je da se obratite stručnjacima.

Neobičan mladež

Mladeži koji su novi ili su se promenili.

Vodite računa o postojećim mladežima svog deteta, posebno onih koji su tu od rođenja, zato što oni imaju više šansi da postanu maligni. Jednom mesečnom pregledajte celo telo vašeg mališana, kako bi utvrdili da li se pojavio neki novi mladež ili se neki stari promenio. 

Obratite se lekaru u slučaju da primetite da je neki od njih čudnog oblika, ima nejasne ivice, nije iste boje ili je uvećan. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica