Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drage Mame dece s alergijama na hranu…

Mama blogerka Erin Odom istakla je ovaj veliki problem današnjih porodica o kojem se nedovoljno govori i obratila se majkama mališana koji pažljivo biraju svoje obroke.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kako Odomova objašnjava, njena ćerkica je nedavno pozvana na zabavu na kojoj će se služiti isključivo pica. Erin je razmislila i setila se da će se posluženje sastojati  od glutena, mlečnih proizvoda i jaja. Zbog toga, odgovor je bio  “ne” i devojčica je morala da propusti zabavu s prijateljicama.

Kako se njena ćerkica ne bi osećala izostavljeno, mama Erin joj je napravila picu od biranih sastojaka. To nije bila dovoljna kompenzacija za čitavo veče uživanja s drugaricama, ali se ova devojčica, dve godine nakon što su joj  dijagnostikovane alergije, navikla na slične situacije.

“Draga Mama deteta s alergijama na hranu, razumem to. Shvatam. Tvoj život nije lak”, piše Erin. “Nekad, kada planiraš obroke, poželiš da zaplačeš.”

Veliki deo problema je i to što su u Erininoj porodici svi članovi – a ima ih pet – alergični na nešto. Ipak, njene ćerkice imaju najviše alergija i najteže je osmisliti njihov jelovnik.

"Bez obzira na to ima li dete jednu alergiju ili deset – planiranje čime ćete nahraniti svoju porodicu nije jednostavno", piše ona.

Uz to, svaki put kada dete izlazi iz kuće, majka proživljava stres. Pita se hoće li se dete poslužiti u društvu nečim što ne bi smelo da konzumira, pati sa svojim mališanom zato što uvek mora biti isključen, pravi mu slatkiše koje on nosi sa sobom na rođendanske proslave.

Erin Odom otkriva da je putem Interneta upoznala mnoge mame koje su se susrele sa sličnim problemom i da je čula različita iskustva. Jedno od negativnih iskustava jedne majke jeste to što je prijateljice zadirkuju jer, kao čuvena Marta Stjuart, pravi sve ni od čega.

"One jednostavno ne razumeju", napisala je ova Erinina prijateljica. "Ja moram sve da pravim ni od čega jer bi prerađena hrana ubila mog sina."

Ne bi li približila svetu koliki je problem alergija na hranu, Erin je opisala s čim se sve ovakve porodice susreću.

"Draga Mama deteta s alergijama na hranu, trljala si stomačiće posle svakog obroka (pre nego što si saznala zbog čega je tako), brisala si ostatke dijareje s tepiha, slušala si napade besa, mazala si kokosovo ulje na šake, ruke, noge i lice svog deteta ne bi li ublažila njegov ekcem, držala si inhalator čitave večeri iznad svoje astmatične bebe, osećala krivicu jer daješ svom detetu steroide ili antihistaminike jer nije bilo drugog načina da mu odagnaš bol, držala svoje dete na zadnjem sedištu automobila dok ste hitali prema hitnoj pomoći…", piše Erin. "Pitala si se: ‘Hoće li moje dete ikada znati kako je ući u restoran i jednostavno naručiti?’."

Ipak, ova majka blogerka podseća sve mame čije su porodice u situaciji sličnoj njenoj koliko svojoj deci pomažu samo time što će ostati uporne i hrabre.

"Draga Mama deteta s alergijama na hranu, nastavi da nastavljaš. Ti si NAJBOLjA MAMA koju je tvoje dete moglo imati. Znam da si umorna. Znam da si iscrpljena. Znam da si nervozna i uplašena. I ja sam. Ali nisi sama", završila je Odomova.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica