Poslednjih godina suočeni smo sa pojavom porasta alergijskih manifestacija i to među najosetljivijom populacijom - kod beba u prvim mesecima života.
Zbog čega se alergije javljaju baš u ovom uzrastu?

Bebe se rađaju sa fiziološki nezrelim sistemima, kao što je sistem organa za varenje, koža, bubrezi, mozak. Tokom prvih meseci, pa čak do druge godine, dolazi do sazrevanja ovih sistema. Zbog toga je prirodna ishrana i pravilna nega od velike važnosti za pravilan rast i razvoj bebe. Međutim, i pored pravilne nege, zdravlje novorođenčeta može biti narušeno usled delovanja pojedinih faktora.

Naime, neke bebe se rađaju sa povećanom sklonošću ka alergijskim manifestacijama u vidu pojave ekcema, odnosno, alergijskog dermatitisa. Pored genetske predispozicije i spoljašnji uslovi mogu da dovedu do pojave i ispoljavanja ekcema. To su konkretno korišćenja raznih deterdženata i omekšivača, koji iritiraju bebinu ionako prirodno osetljivu kožu, ali i uvođenje u ishranu bebe formula koje mogu da izazovu senzibilizaciju, odnosno preosetljivost sistema organa za varenje.

Kako sprečiti pojavu ekcema?

Atopijski dermatitis (ekcem) je sistemska bolest preosetljivosti sa manifestacijom na koži. Obično se javlja od drugog meseca života u vidu suvoće i crvenila nekih delova kože, najčešće na obrazima, vratu, na prevojima. Ove promene svrbe, što bebu čine nervoznom, plačljivom.

Kako bi se otklonio uzrok bebinog nezadovoljstva potrebno je bebu negovati na pravi način, uz pomoć primene preparata za osetljivu kožu. Pored toga, neophodno je zaštititi dete od potencijalnih alergena, kao što su neprilagođena hrana (bebu treba isključivo dojiti ili hraniti odgovarajućom adaptiranom formulom), i kontakt sa agresivnim praškovima i deterdžentima. Bebin veš i pelene treba nakon pranja dodatno isprati, bez upotrebe mirisnih omekšivača (bebe ionako najlepše mirišu!). Naravno, svi ovi saveti su primenljivi i pre pojave problema, kao prevencija zdravog odrastanja.

Tehnologija je napredovala, te za bebinu ishranu i negu postoje hipoalergeni preparati koji čuvaju, uslovno rečeno, imuni sistem vaše bebe, ne izlažući ga nepotrebnim izazovima, a sve radi pravilnog razvoja i rasta. Tako na tržištu postoje hipoalergene formule, deterdženti, kupke i kreme koje su dobar izbor za novorođenče.

Pedijatar dr Biljna Đurić-Stojanović, načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece sa Razvojnim savetovalištem u Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković"