Naučnici iz Dečje bolnice u Sinsinatiju i pensilvanijske Dečje bolnice "Milton S. Herši" sproveli su medicinsko istraživanje u sklopu kojeg su ispitivali krvne nalaze i uzorke pljuvačke više od šest stotina dece uzrasta od jedne do 16 godina i pratili zdravstveno stanje istih mališana u periodu od godinu dana. Oni su učesnike u istraživanju podvrgli i testovima kojima su utvrdili koliko je svaki od mališana izložen duvanskom dimu.

"Uspeli smo da izmerimo nivo kotinina (alkaloida koji se nalazi u duvanu i kao metabolit nikotina) u krvi i pljuvački , što omogućava da se, možda, predvide buduće hospitalizacije dece", istakao je dr Robert Kan, autor ove studije, objavljene u naučnom časopisu "Pedijatrija" 20. januara 2014. godine.

Naime, dr Kan i njegovi saradnici došli su do saznanja da su mališani koji su izloženi duvanskom dimu čak dva puta podložniji komplikacijama astme i da je verovatnoća da će se vratiti u bolnički krevet kod njih veća nego kod dece koja nisu u poziciji pasivnih "pušača".

Stručnjaci koji su učestvovali u istraživanju napominju da je pomoć pušačima da se odreknu ovog poroka od velike važnosti ukoliko u svom domu imaju decu koja boluju od astme i da bi, pri prvoj hospitalizaciji mališana, trebalo početi proces odvikavanja roditelja od duvana.