Nekoliko dana nakon svog sedmog rođendana, Elizabet Grils iz Ipsviča požalila se svojoj majci da je boli glava, držeći se za obrvu. Glavobolja se zadržala čitava četiri dana. Na predlog Elizabetine bake, mama je odvela sedmogodišnjakinju kod očnog lekara, koji je dijagnostikovao tešku razrokost i gotovo potpuno slepilo desnog oka. Kako Elizabet nije išla na predleg očiju od svoje treće godine, moguće je da je problem nastao pre više godina.

Razrokost nije bila uočljiva i Elizabet nije imala problemu pri učenju, zbog čega njena mama Kler nije primetila zdravstvene tegobe koje je njena ćerka imala.

Svako dvadeseto dete pati od razrokosti, a u oko 30 procenata slučajeva uzrok je nasledni faktor. Međutim, do problema može doći i ukoliko dete nije redovno išlo na očne preglede. Dalekovida deca, poput Elizabet, podložnija su nastanku ovog stanja jer je njima potrebno više truda kako bi se fokusirali na bliže predmete.

"Lekar nam je rekao da, budući da se oči razvijaju do sedme, osme godine, ništa ne može da se učini. Bili smo skrhani", rekla je Kler za "Dejli mejl".

Vasileios Kostakis, oftamolog u ipsvičkog bolnici, kaže da ne postoji određeni uzrast na kom se javlja razrokost i, iako je većinu slučajeva lako primetiti, određeni broj slučajeva razrokosti prođe neprimećen i nedijagnostifikovan.

Na primer, Elizabet je imala odlične ocene, pogađala je lopticu kada je igrala tenis i hokej, odlično je crtala, pa niko nije mogao ni da pomisli da ima poteškoće s vidom. Jedino što bi moglo ukazati na postojanje problema jesu njen neuredan rukopis i sporo čitanje.

"Kada je oftamolog rekao da je bi redovni pregledi sprečili razvoj stanja, bila sam užasnuta", rekla je Elizabetina mama. "Vodila sam svoje ćerke redovno zubaru, ali nisam znala da su neophodni i pregledi oka."

Te vesti su bile poražavajuće, ali se Kler nije predavala. Pretraživanjem interneta došla je do informacije da se ponekad ovaj očni problem može rešiti i do desete godine. Odvela je Elizabet drugom oftamologu, koji je utvrdio da devojčica jedva čita mala slova. Informacije koje je njen mozak primao iz desnog oka bile su oskudne, te se on u potpunosti oslanjao na levo, što je izazivalo glavobolje i činilo desno oko još "lenjim".

Kako se leči razrokost (strabizam)Do sedme ili osme godine, mozak prestaje da prima informacije koje stižu iz oka zahvaćenog problemom, pa je veoma teško poboljšati vid takve dece. Ako se dijagnostikuje na vreme, na razrokost se može uticati naočarima ili operacijom mišića koji kontrolišu oko. Kako bi se povratio trodimenzionalni vid, koji se oslanja na upotrebu oba oka istovremeno, ponekad je potrebno nositi povez preko zdravog oka da bi se oko zahvaćeno razrokošću podstaklo na rad.


Dr Kostakis prepisao je Elizabet naočare ne bi li njihovo nošenje rezultiralo olakšanjem napora koje trpi levo oko ispravljanjem dalekovidosti. Veća dioptrija prepisana je desno oko, kako bi se ono podstaklo na rad. Glavobolje su uskoro prestale, a samo šest nedelja kasnije Elizabetin vid se vidno popravio.

"Ogromna većina sedmogodišnje dece ne reaguje adekvatno na tretman, zbog čega je važno da se dete što pre uputi bolničkim očnim lekarima", rekao je Elizabetin doktor. "Ako propustimo priliku, možda više nikada nećemo moći da ispravimo vid deteta."

Srećna mama je oduševljena, pre svega zato što joj je rečeno da nema nade.

"Presrećna sam što smo reagovali na vreme, pre nego što se oko moje ćerke potpuno razvilo. Tada bi bilo kasno. Sada želim da upozorim sve roditelje i posavetujem ih da vode svoju decu na redovne preglede."

Tamara Sorak