"Zatvor", ili kako se medicinski kaže - konstipacija ili opstipacija, definiše se kao prolazak tvrde i suve stolice ili bolno pražnjenje creva posle nekoliko dana. To je problem koji pogađa i odojčad i decu.

1. Koliko dana bez stolice se toleriše kod beba i dece?

Odojčad može da se napreže i stenje, i da se prazni na dva-tri dana, ali ako je stolica meka i prolazi bez problema - to nije konstipacija, već se stolica pojavljuje neredovno. Bebe koje sisaju, mogu da imaju stolicu i ređe. Kod malog deteta o "zatvoru" govorimo ako ima stolicu dva puta nedeljno ili ređe.

2. Posle kog vremena od izostanka stolice može da se govori o opstipaciji? Koliko često treba da se desi taj izostanak da bi se zaključilo da dete ima zatvor?

Kod odojčadi i dece mlađe od četiri godine, ti simptomi moraju da traju najmanje mesec dana, a kod dece starije od četiri godine - najmanje dva meseca.

3. Koje još simptome dete može da ima, a da ih roditelji prepoznaju kao zatvor (osim izostanka stolice)?

Znaci po kojima se prepoznaje konstipacija su kada novorođenče ili odojče koje nije na

Za bolji rad creva

* Hrana koja "podmazuje" digestivni trakt: spanać, cvekla, proizvodi od soje, banana, jabuka, kruška, šljiva, breskva, kajsija,  susam, orasi, badem, med. * Hrana koja pospešuje kretanje creva: kupus, grašak, špargla, kokos. * Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, acidofilni napici (pomažu da se obnovi biokultura, među njima Laktobacillus bifidus, Laktobacillus bulgaricus - nalaze se u komercijalnim proizvodima - jogurtu, kefiru).

prirodnoj ishrani nema stolicu svakog dana i teško je se oslobađa, a stolica je tvrda i suva (zrnasta kao šljunak), dok je pražnjenje praćeno bolom. Beba koja ima "zatvor" - savija noge prema trbuhu, stenjući i praveći grimase, a stolica po površini može da bude išarana žilicama krvi. Često je prisutna abdominalna (stomačna) nadutost, grčevi i bol, a apetit je uglavnom smanjen. Dete starije od godinu dana se obično žali ili ima bol prilikom defekacije (pražnjenja creva), steže zube, savija noge, crveni u licu kada pokušava da se oslobodi stolice - da bi izbeglo neprijatnost, ili oslobađa stolicu velikog prečnika (dijametra). Povremeno mala količina tečne ili meke stolice uprlja rublje.

4. Da li postoji neki "kritičan" period za pojavu ovog problema?

Postoje tri kritična perioda za pojavu konstipacije ili zatvora: prelazak sa dojenja na formulu ili pri uvođenju nemlečne hrane, prilikom privikavanja na nošu, i prilikom polaska u vrtić ili školu.PageBreak

9-pitanja-i-odgovora-o-opstipaciji-kod-dece

5. Koje namirnice mogu da budu odgovorne za pojavu zatvora?

Može da bude mleko (prelazak sa dojenja ili formule na kravlje mleko), ili prevelika količina kravljeg mleka. Suviše prerađena

Namirnice koje rešavaju problem

* Kruške, šljive, kajsije, breskve, zrele banane - imaju laksativni efekat (olakšavaju pražnjenje creva). * Banana (zrela) ima veliku vrednost u slučaju konstipacije, jer normalizuje crevnu funkciju. Pektin iz banane apsorbuje vodu i tako čini masu koja pokreće creva. * Zeleno lisnato povrće (posebno kupus), sveže i sušeno voće (šljive, smokve, grožđe, urme) sadrže prirodnu formu celuloze. „Teže“ povrće (celer, na primer) ima više vlakana. Da bi koristi od vlakana bile kompletne, veoma je važno piti dovoljne količine vode - da se potpomogne prolazak stolice kroz creva. * Detetu treba ponuditi voće i povrće krupnije strukture, integralni hleb, žitarice, krompir.

hrana i slatkiši takođe mogu da budu uzrok konstipacije, kao i neki dodaci ishrani (gvožđe). Neki mališani konzumiraju previše hrane bogate mastima, a siromašne vlaknima (grickalice, gusti sokovi). Možda dete ne pije dovoljno tečnosti ili razblaženog soka. Pored toga, kada je uznemireno, njegove intestinalne funkcije su uznemirene, što takođe može da izazove konstipaciju.

6. Koje preventivne mere treba preduzeti da ne dođe do ove pojave?

Odojčetu koje pati od "zatvora", treba dati više tečnosti i više vlakana (žitarice u prvoj i drugoj godini). Kada dođe vreme za uvođenje povrća, treba izabrati ono sa dosta ostataka (grašak, brokoli, pasulj, tikvica, paradajz). Sok bogat sorbitolom, nerastvorljivim šećerom, privlači vodu i tako čini masu stolice (sok od šljive ili kompot od suvih šljiva, kajsija, bresaka). Korisno je i da dete jede pire od šljiva. Količina popijenog soka u prvoj godini ne bi trebalo da iznosi više od 120 mililitara. Ako se odojče hrani adaptiranom formulom, treba mu je dati češće, a manju količinu. Kod uvođenja žitarica, umesto pirinča je poželjniji kukuruz. Važno je da dete posle navršenih godinu dana obeduje svakog dana u približno isto vreme, da nekoliko puta dnevno ide u toalet, naročito posle doručka. Treba ga podsetiti na to svaki put kada oseti napone.

7. Koje su posledice učestalih opstipacija, mogu li da postanu hronični problem?

Dugotrajan zatvor može da dovede do nastanka hemoroida koji krvare, intenzivnog bola u trbuhu, nadimanja, gasova, smanjenog apetita. Takođe može da dovede do analnih fisura - prskotina na čmaru, koje ponekad krvare. Kada se stolica dugo zadržava u crevima, ona postaje plodno tle za razvoj bakterija i parazita. Zatvor koji dugo traje, može da izazove osećaj umora, promenu raspoloženja i poremećaj sna.

8. Kada je neophodno da roditelji odvedu dete kod lekara?

Neophodno je ako sprovedene dijetetske mere nemaju efekta tokom tri nedelje, i dete nije

Oprezno sa čajevima!Deci nikako ne treba davati čajeve namenjene odraslima, jer  mogu da imaju mnogostruko neželjeno dejstvo - uključujući dijareju (proliv), nadimanje, grčeve u trbuhu, mučninu, povraćanje, promenu boje urina. Ponekad mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

u stanju da učestvuje u normalnim aktivnostima. Ali i ranije, ako su navedene tegobe praćene povraćanjem, temperaturom, krvarenjem, prolapsom rektuma (izlaženjem sluznice završnog dela debelog creva van čmara, ili se pojave hemoroidi).

9. Da li roditelji treba da daju detetu čajeve za čišćenje, ili da na drugi način "isprovociraju" stolicu?

Osim korekcija ishrane, roditelji eventualno mogu da upotrebe glicerolske supozitorije („čepiće“), najčešće jednom u nekoliko dana. Neki medikamenti - kao metilceluloza, ili slabo apsorbovani produkt šećera - laktuloza, koja privlači vodu i tako čini masu stolice, mogu da se koriste uz savet pedijatra.

Na tržištu su prisutni prirodni biljni sirupi namenjeni deci starijoj od dve godine, koji takođe mogu da pomognu, a koriste se u dužem periodu.
Nikada ne treba koristiti laksative (preparate koji olakšavaju pražnjenje creva) namenjene odraslima, jer efekti na dečji organizam mogu da budu višestruko jači.

Prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista