Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 važnih činjenica o opstipaciji kod dece

Šta uzrokuje zatvor (opstipaciju)? Kako se ona leči? Koje su posledice učestalih opstipacija kod dece? Na vaša pitanja odgovara Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista.

 Izvor: Foto: Shutterstock

"Zatvor", ili kako se medicinski kaže - konstipacija ili opstipacija, definiše se kao prolazak tvrde i suve stolice ili bolno pražnjenje creva posle nekoliko dana. To je problem koji pogađa i odojčad i decu.

1. Koliko dana bez stolice se toleriše kod beba i dece?

Odojčad može da se napreže i stenje, i da se prazni na dva-tri dana, ali ako je stolica meka i prolazi bez problema - to nije konstipacija, već se stolica pojavljuje neredovno. Bebe koje sisaju, mogu da imaju stolicu i ređe. Kod malog deteta o "zatvoru" govorimo ako ima stolicu dva puta nedeljno ili ređe.

2. Posle kog vremena od izostanka stolice može da se govori o opstipaciji? Koliko često treba da se desi taj izostanak da bi se zaključilo da dete ima zatvor?

Kod odojčadi i dece mlađe od četiri godine, ti simptomi moraju da traju najmanje mesec dana, a kod dece starije od četiri godine - najmanje dva meseca.

3. Koje još simptome dete može da ima, a da ih roditelji prepoznaju kao zatvor (osim izostanka stolice)?

Znaci po kojima se prepoznaje konstipacija su kada novorođenče ili odojče koje nije na

Za bolji rad creva

* Hrana koja "podmazuje" digestivni trakt: spanać, cvekla, proizvodi od soje, banana, jabuka, kruška, šljiva, breskva, kajsija,  susam, orasi, badem, med. * Hrana koja pospešuje kretanje creva: kupus, grašak, špargla, kokos. * Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, acidofilni napici (pomažu da se obnovi biokultura, među njima Laktobacillus bifidus, Laktobacillus bulgaricus - nalaze se u komercijalnim proizvodima - jogurtu, kefiru).

prirodnoj ishrani nema stolicu svakog dana i teško je se oslobađa, a stolica je tvrda i suva (zrnasta kao šljunak), dok je pražnjenje praćeno bolom. Beba koja ima "zatvor" - savija noge prema trbuhu, stenjući i praveći grimase, a stolica po površini može da bude išarana žilicama krvi. Često je prisutna abdominalna (stomačna) nadutost, grčevi i bol, a apetit je uglavnom smanjen. Dete starije od godinu dana se obično žali ili ima bol prilikom defekacije (pražnjenja creva), steže zube, savija noge, crveni u licu kada pokušava da se oslobodi stolice - da bi izbeglo neprijatnost, ili oslobađa stolicu velikog prečnika (dijametra). Povremeno mala količina tečne ili meke stolice uprlja rublje.

4. Da li postoji neki "kritičan" period za pojavu ovog problema?

Postoje tri kritična perioda za pojavu konstipacije ili zatvora: prelazak sa dojenja na formulu ili pri uvođenju nemlečne hrane, prilikom privikavanja na nošu, i prilikom polaska u vrtić ili školu.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica