Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto deca dobijaju dijabetes tip 2?

Do početka ovog veka, dijabetes tip 2 se gotovo uvek javljao kod odraslih, da bi u današnje vreme postao zdravstveni problem dece i adolescenata.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kod dijabetesa tipa 2, pankreas još uvek luči insulin. Međutim, ili ga ne luči dovoljno da bi održavao normalan šećer u krvi, ili se insulin ne koristi efektivno u ćelijama tela. To se zove insulinska rezistencija.

Rezultat toga je: glukoza iz cirkulacije ne može da uđe u ćelije, nivo glukoze u krvi raste, pankreas luči sve više insulina - u pokušaju da unese gukozu u ćelije, ali i pored više insulina u krvi - šećer u krvi ostaje visok. Tokom vremena, pankreas se iscrpljuje i počinje da luči manje insulina, a vremenom, visok nivo šećera oštećuje oči, bubrege, nerve i srce.

Simptomi

Mogući simptomi:

- češće mokrenje, u velikim količinama 

- pojačana žeđ 

- pojačana glad

- gubitak telesne težine

- zamućen vid

- gljivične infekcije

- produženo zarastanje rana

- osećaj umora i iscrpljenosti

Povezane vesti

Dijagnoza

Dijabetes tip 2 je teško dijagnostikovati, jer obično počinje blagim simptomima, ili bez simptoma. Njegova sve češća pojava se povezuje sa načinom života i povećanjem telesne težine, praćene manjom fizičkom aktivnošću i konzumiranjem "brze" hrane.

Tretman 

Dijabetes tip 2 se kontroliše kombinacijom zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i smanjenjem telesne težine, a kod mnogih osoba i medikamentima. Tretman, svakako, uključuje mnoge promene životnog stila, a tinejdžeri u tome imaju najveće šanse za uspeh. Kada ishrana i vežbanje ne uspeju da kontrolišu nivo šećera, prepisuju se lekovi, koji pomažu da insulin bolje deluje.

Povezane vesti

Neki adolescenti moraju da uzmu i injekcije insulina, ali ni insulin ni lekovi ne mogu da zamene zdravu ishranu, redovne vežbe i održavanje optimalne težine. Decu kod kojih je počeo pubertet u uzrastu od 10 godina, ili su gojazna (Indeks telesne mase - BMI veći od 95 odsto za uzrast i pol), decu iz porodica u kojima neko ima dijabetes tipa 2, ili je majka imala dijabetes u trudnoći - treba testirati na dijabetes tipa 2.

Prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica