Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič za roditelje kroz borbu protiv vaški

Vaške su veoma dosadne i ružne životinjice, ali nemojte paničiti ako ih vaše dete dobije. Važno je da znate kako da ih se rešite.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaške žive u ljudskoj kosi i hrane se malim količinama krvi. Ovi sitni, dosadni i nezgodni paraziti se kreću po vlasima veoma brzo. Iako ne prenose nikakve bolesti, roditelji su uvek zabrinuti kada njihovo dete dobije vaške.

Ne paničite ukoliko se to desi, samo se pridržavajte uputstava za njihovo tretiranje i koristite primerene hemijske preparate za njihovo uklanjanje.

1. Ustanovite prisutnost vaški

Pažljivo pregledajte kosu svog mališana, naročito predeo oko ušiju. Zatim pregledajte ostale ukućane i započnite tretman.

2. Tretman čišćenja kose

Pored raspoloživih sprejeva protiv vaški koristiće vam i gust češalj za dalju borbu protiv gnjida. Budite oprezni da hemijski proizvod ne uđe u oči i pridržavajte se strogo propisane količine, jer više nanetog preparata ne utiče na rezultat

Kako biste se oslobodili povratka vaški ili eventualno delovali preventivno, češljajte kosu vaših mališana redovno.

tretmana. Proizvod dobro utrljajte u kosu, a nakon toga iščešljajte češljem za otklanjanje vaški. Iščešljavanje ponavljajte svakodnevno narednih desetak dana, a nanošenje hemijskog sredstva ponovite nakon nedelju dana jer time otklanjate vaške koje su se izlegle nakon prvog tretmana.

3. Borba protiv gnjida

Ne zaboravite da nijedno sredstvo ne uklanja jajašca, gnjide. Pri otklanjanju gnjida potrebni su vam češalj, šnale kako biste lakše razdvajali kosu, činija, naočare za čitanje ili lupa, dobro svetlo i mokra kosa. Prvo razdvojite kosu deteta na dva jednaka dela, jedan pričvrstite šnalom kako vam ne bi smetao. Provlačite češalj čitavom dužinom kose u svim pravcima,od korena do krajeva i tako svaki pramen. Nakon svakog provlačenja očistite češalj tako što ćete ga umočiti u činiju sa sapunjavom vodom ili ga obrišite peškirom. Nastavite sa iščešljavanjem sve dok se na češlju više ne zadržavaju gnjide. Dobro očišćene pramenove kose uvijte i odvajajte šnalom na drugu stranu.

4. Dezinfekcija okoline

Pored tretmana kose, potrebno je i da u vrućoj vodi operete posteljinu, peškire, češljeve, četke i ostale stvari koje su dolazile u kontakt sa kosom.

Takođe operite i sve plišane igračke, ili ih stavite da stoje u torbi oko dve nedelje.

Preporučujemo vam da dobro usisate delove nameštaja na koje se dete naslanjalo, kao i tepihe i dečja auto sedišta. 

Ukoliko imate kućne ljubimce, nemojte se plašiti jer se vaške na zadržavaju na njima i nemojte se opterećivati ribanjem celokupne kuće, te ne pomaže.

5. Obavestite nastavnike i druge roditelje

Najbolje bi bilo da javite učiteljici kao i svim roditeljima dece sa kojama je vaš mališan bio u kontaktu kako bi ih oni prekotrolisali.

Bojana Rogić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica