Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zalivanje fisura stalnih zuba

Šestice se teško čiste četkicom za zube, a jedini način da se zaštite jeste procedura koja podrazumeva zalivanje fisura.

Već polovinom šeste godine života dolazi do nicanja prvih stalnih zubića. Najčešće rastu prvo donji i gornji stalni sekutići, a skoro u isto vreme prvi stalni molari, to jest šestice. Nicanje prvih stalnih šestica se odvija tako što prvo rastu u donjoj, a potom u gornjoj vilici.

Do polovine sedme godine života, prve stalne šestice su u obe vilice već postavljene.

Prvi stalni molari su po obliku i morfološkim karakteristikama veoma osetljivi kada je u pitanju pojava prvog karijesa. Jedan od glavnih razloga za to su takozvane duboke fisure na njihovim griznim površinama. One se veoma teško čiste četkicom za zube, a jedini način da se zubi zaštite jeste procedura koja podrazumeva zalivanje fisura prvih stalnih šestica.

Fisure se zalivaju tečnim kompozitima (materijal sličan onom za izradu belih plombi). Polimerizuju se trenutno, pa kompozit prelazi u veoma jaku masu - koja trajno ostaje u fisurama. Detetu tako zaštićen zub uopšte ne smeta pri žvakanju, a zaštita omogućava duži vek trajanja zuba.

Šestice zbog svog položaja tokom celog života trpe najveći pritisak žvakanja koji se stvara u ustima. Uz malo sreće, vek trajanja tih zuba može da bude i veći od 60 godina. Naravno, posle ove intervencije nikako ne sme da se kod dece zanemari higijena usta i zuba.


Dr Milan Kuljača, spec. stomatologije

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica